Logo campagne Is ’t oké? Niet zeker? Check het!

“Is ’t oké?” Dat is niet altijd even duidelijk als de hormonen een hoge vlucht nemen. Maar ben je niet zeker, dan check je het gewoon even.

Het is de insteek van de nieuwste sensibiliseringscampagne van Sensoa, zij-kant en vzw Zijn.

Met social media-filmpjes met influencers, een digitale FlirterTwister en zelftest, Eva Mouton-cartoons en acties naar hoger en secundair onderwijs zetten ze iedereen aan om bij twijfel de check te doen. Dat kan seksueel grensoverschrijdend gedrag helpen voorkomen.

Make Belgium Great Again besteedt op 3/11 aandacht aan seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk.

De voorbije jaren is de aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag enorm vergroot, bijvoorbeeld met #metoo. Niet het minst dankzij vele persoonlijke getuigenissen.
Wederzijdse toestemming is essentieel. En als er daarover twijfel bestaat? Dan moet je het vragen, zo simpel is het. Met “Is ’t oké?” willen we daarvan de logische reflex maken.
WOUTER BEKE, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding

Check of er toestemming is in de grijze zone

Een flirterig berichtje, een vluchtige hand, een uitnodiging om na de werkuren iets te gaan drinken of een uit de hand gelopen nacht: soms is ’t oké, soms ook niet.

De grijze zone, waarin het onduidelijk is of een seksueel getinte opmerking of handeling door de beugel kan, blijkt heel groot te zijn. Vaak is het niet duidelijk waar de grenzen liggen.

Nochtans is het glashelder: zo goed als alles mag, tenminste als de andere partij daar toestemming voor geeft.

De campagne sensibiliseert en verhoogt de bespreekbaarheid van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Via diverse campagne-uitingen doen we iedereen reflecteren over eigen gedrag en het belang van toestemming.

We willen dat mensen zich zekerder voelen wanneer ze zich binnen een grijze zone bevinden, door hen mee te geven hoe je kan handelen:

 • Doe de check bij jezelf. Krijg ik signalen dat er toestemming is en zal die persoon het kunnen aangeven als hij of zij het niet fijn vindt?
 • Doe de check bij de ander. Het is nu eenmaal geen exacte wetenschap; soms weet je het niet of de ander met je gedrag gediend is. Check het dan even.
 • Doe de check als omstaander. Het kan een groot verschil maken als je als omstaander even de check doet. Dat kan aan de hand van de slagzin “Is ‘t oké?”

Een campagne die nodig is

Dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een ernstig probleem is, blijkt al langer uit cijfers.

 • 8,1% van de bevraagde Vlamingen maakte seksueel grensoverschrijdend gedrag mee na 18 jaar (13,8% van de vrouwen tegenover 2,4% van de mannen (Sexpert-studie, 2013).
 • Bij minderjarigen is de situatie nog erger. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 1 op de 5 meisjes en 1 op de 10 jongens seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaakte vóór 18 jaar .

Alle cijfers zijn terug te vinden in onze Feiten en cijfers seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongeren en volwassenen

Waaruit bestaat de campagne?

Eva Mouton-cartoons

Eva Mouton ontwierp het Is ’t oké-logo alsook de cartoons op de postkaarten, met op de achterkant een kleine Is ’t oké-check die doorverwijst naar een volledige zelftest (zie later).

Deze postkaarten verspreidt Sensoa samen met nieuw educatief materiaal naar middelbare scholen terwijl zij-kant en vzw Zijn met de kaartjes en de FlirterTwister (zie later) actievoeren op hogescholen en universiteiten.

Illustraties van Eva Mouton

Social media

Op social media zijn er korte filmpjes te zien waarin duo’s van influencers reflecteren over twijfelachtige situaties aan de hand van de FlirterTwister:

 • Zangeres en actrice Tinne Oltmans doet dat samen met radiopresentator Tom De Cock (MNM).
 • Flo Windey (Flowjob van Studio Brussel) gaat aan de slag met fotografe en model Raia-Maria Laura.
 • WJNH-woordvoerdster en activiste Jitske Van de Veire gaat in discussie met haar collega-woordvoerdsters Senne Misplon en Naomi Vanhauermeiren
 • Stand-up comedian Thomas Smith reageert samen met acteur Ivan Pecnik (bekend van onder meer Tegen de sterren op).

FlirterTwister

Door te draaien aan drie spinners krijg je een combinatie van een persoon, een gedrag en een context.

Bijvoorbeeld:

 • Je beste vriendin probeert je te kussen onderweg na laat feestje
 • Je baas vraagt naar je relatiestatus tijdens een vergadering.

De FlirterTwister maakt de grijze zone concreet en toont aan dat je gedrag eerst moet aftoetsen bij de ander. Zo’n check is bovendien niet moeilijk en verpest de sfeer niet, integendeel: het loont!

Op allesoverseks.be vind je daarnaast meer info over seksueel grensoverschrijdend gedrag, criteria om gedrag te beoordelen, tips over hoe je de check kan doen, maar ook positieve voorbeelden.

De filmpjes met de influencers zijn op allesoverseks.be integraal te bekijken.

Horenzienenpraten.be

Op de campagnewebsite horenzienenpraten.be vind je naast meer info over de campagne ook een zelftest om je eigen seksueel gedrag te checken.

Stellingen als “Als ik iemand wil versieren en die persoon reageert niet, dan dring ik verder aan” doen mensen nadenken over hun eigen gedrag en mythes worden ontkracht door een korte uitleg.

Make Belgium Great Again

Make Belgium Great Again brengt een reportage over seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk op zondagavond, 3 november, en gebruikt daarbij ook de slagzin van de campagne.

Het programma zal ook de campagne promotioneel ondersteunen.

Wie zijn de initiatiefnemers?

 • Sensoa is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Sensoa wil de seksuele gezondheid in Vlaanderen en Brussel bevorderen, binnen een internationaal perspectief.
  We vertrekken daarbij vanuit de definitie van seksuele gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
 • zij-kant is een sociaal-culturele beweging die gespecialiseerd is in het thema gender en gelijke kansen. Als progressieve vrouwenbeweging organiseert zij-kant een laagdrempelig activiteitenaanbod op het gebied van sensibilisatie, educatie en sociale actie.
  Op korte termijn wil zij-kant zo de emancipatie van vrouwen en mannen realiseren en komen tot een evenwichtige participatie van vrouwen en mannen in de maatschappij.
 • Vzw Zijn brengt de samenleving in beweging tegen familiaal geweld om de spiraal van geweld te doorbreken.
  Zij ziet het als haar taak en uitdaging om het heersende taboe rond ‘familiaal geweld’ te doorbreken en een zo breed mogelijk publiek te informeren, sensibiliseren en te mobiliseren met betrekking tot het voorkomen, de ernst en de complexiteit van het thema geweld.