Wereldaidsdag op 1 december is een jaarlijkse oproep tot solidariteit met mensen met hiv. Draag het rode lintje, kom in actie of geef les over hiv.

  Draag een rood lintje

  Het rode lintje of 'aidslintje' is het internationale symbool voor solidariteit met mensen met hiv of aids.

   Bestel gratis rode lintjes bij Sensoa

   • Bestel minimum 50 stuks.
   • Bestel vóór 22 november als je de lintjes wil ontvangen voor 1 december
   • Wil je maar één lintje? Bestel dan liever een pin

   Rood-lintje

   Doe een gift

   Solidariteitsacties, campagnes, onze werking naar mensen met hiv, het kost allemaal geld. Daarvoor moeten we rekenen op private steun.

   Wil je meehelpen om dat mogelijk te maken? Doe een gift!

   • Schrijf je gift over op rekeningnummer IBAN BE76 0965 5555 5595 van Sensoa vzw.
   • Zet 'Wereldaidsdag' bij de mededeling.
   • Doe je een gift van 40 euro? Dan ontvang je een fiscaal attest waarmee je een deel kan aftrekken van je belastingen.

   Met jouw gift komen we een stuk verder. 

   Lees meer over Sensoa steunen

   Doe mee aan een activiteit op of rond 1 december

   Op en rond 1 december kan je deelnemen aan een webinar of event, een infostand bezoeken, deelnemen aan een activiteit om geld in te zamelen...

   Haal een lintje (en draag het): Op diverse plaatsen kan je gratis een lintje ophalen. Neem er eentje mee via de politiekantoren in Antwerpen, De Grote Post in Oostende of Het Huis van Alijn in Gent.

   Boekvoorstelling ‘Leven met hiv’: Op 28 november stelt Dr. Bea Van Der Gucht haar boek voor in het UZ Gent: ‘Leven met hiv. Het stigma is dodelijker dan het virus’.  Zelf jaren actief in het hiv-referentiecentrum van het UZ Gent, kijkt zij achterom en interviewde diverse deskundigen en mensen met hiv zelf. Patrick Reyntiens van Sensoa, die zelf al 39 jaar leeft met hiv, vertelt die avond over zijn ervaringen.  

   Lintjes in het Parlement: Op 30 november deelt Sensoa Internationaal rode lintjes uit met vrijwilligers en een aantal federale parlementsleden in het federaal parlement. De parlementsleden, die deel uitmaken de parlementairen voor de 2030 agenda, willen zich inzetten voor personen met hiv en het stigma doorbreken. Ze zullen praten over wat zij doen om personen met hiv te helpen, en waarom wereldaidsdag belangrijk is.  

   Podcast POSITIEF: Op 30 november wordt op VRT Max de podcast "POSITIEF" gelanceerd. Christophe en Laurence, twee Gentenaars die leven met hiv, gaan in vijf afleveringen in gesprek met een expert rond verschillende invalshoeken over leven met hiv: het medische verhaal, de impact van de eerste schok, het internationale verhaal, het stigma en tot slot de seksuele en sociale relaties. 

   Lintjesactie in Antwerpen: De vrijwilligers van Het Roze Huis trekken op 1 december de Meir op om rode lintjes uit te delen, ter hoogte van de Lange Wapper, van 10u tot 13u.

   Artists Against Stigma: Op 1 december kan je terecht in het Toneelhuis voor de Human Library. Het festival nodigt verschillende mensen uit die elk vanuit hun eigen perspectief (expert, ervaringsdeskundige, familie van ...) betrokken zijn bij het thema van negatieve vooroordelen inzake seksualiteitsbeleving. ‘uitgeleend’ aan lezers. In kleine groepjes kan je in een knusse hoek van Toneelhuis met je 'menselijk boek' in gesprek gaan. Bij een positieve vrijwilliger van Sensoa en een Sensoa-collega kan je terecht voor hun verhalen. 

   Sensibiliseringsacties in Brussel: Plateforme Prévention Sida deelt samen met vrijwilligers op 1 december rode lintjes uit in de drie grote Brussels treinstations, de Brusselse metrostations, de JIMS fitnesscentra, de ULB en Basilix Shopping Centrum.

   Museum Aan de Stroom: Quilts zijn unieke, ontroerende herdenkingsdoeken voor aidsslachtoffers. Quilts speelden vanaf 1987 in de Verenigde Staten, en kort daarna ook in Europa, een belangrijke rol bij de herdenking van aidsslachtoffers. De laatste jaren is hiv minder dodelijk in Europa. Er worden dan ook minder quilts gecreëerd. Daarom schonk Sensoa de quilts aan het MAS. Elk jaar op Wereldaidsdag (1 december) werken MAS en vzw Sensoa en worden de quilts getoond

   I love my safe space: In het kader van Wereldaidsdag organiseren de sociaal verpleegkundigen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde sinds 2021 een jaarlijkse campagne om te strijden tegen een grote uitdaging in de hiv-zorg: stigma. Dit jaar focussen we met #lovemysafespace op safe spaces voor mensen die leven met hiv. Maak een foto met de fotoframe, je kan de gratis kaart komen ophalen aan de inkomhal in de Nationalestraat 155, 2000 Antwerpen. Post de foto op sociale media met #lovemysafespace.

   Cool and Safe: Plateforme Prévention Sida en partners organiseert op 2 december van 14 tot 19u een initiatief met standenmarkt, dj's en workshops in het Circularium in Anderlecht.

   Lezing 'Leven met hiv': Het Regenbooghuis aan zee (Oostende) verspreidt rode lintjes in aanloop naar 1 december, loop gerust even langs en neem er eentje mee. Op 10 december komt Patrick Reyntiens, medewerker bij Sensoa Positief, er spreken over wat leven met hiv vandaag de dag betekent. Patrick kreeg in 1985 te horen dat hij hiv had. Hij is actief zich gaan inzetten voor hiv sinds 1987. Patrick is ervaringsdeskundige, maar noemt zich ook activist. Eind 2015 werd zijn verhaal opgetekend in het boek "Dansen in het luchtledige", geschreven door Luc De Keersmaecker, uitgegeven bij Uitgeverij Vrijdag.

   Gebruik respectvolle taal: taaltips over hiv

   Wil je een artikel schrijven over hiv? Praat je als professional over hiv en seksuele gezondheid? Ook in je woordkeuze kan je respect en solidariteit tonen.

   Gebruik onze taaltips over hiv en seksuele gezondheid

   Lees verhalen en ervaringen van mensen met hiv

   Ervaringen van mensen met hiv: lees en bekijk hun verhalen

   Bekijk de aflevering over hiv in 'Durf te vragen' (je hebt hiervoor een account nodig op VRTmax)

   Het MAS museum Antwerpen toont haar collectie quilts online: herinneringsdoeken om iemand te herdenken die gestorven is aan aids. 

   Geef les over hiv en soa's

   Wil je les of een vorming geven over hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen? Bij Sensoa vind je educatief materiaal

   Bestel gratis condooms voor een vorming

   Bekijk de lestips, leerlijn en materialen over soa's en hiv

   Vraag een getuigenis aan via positief@sensoa.be

   Better safe than soa - spel

   De Aanstokerij & Sensoa
   Educatief materiaal | Van 14 tot 18 jaar
   AankopenDownloadenOntlenen

   Online SOA quiz - spel

   Sensoa
   Educatief materiaal | Van 12 tot 99 jaar
   AankopenOnline bekijken