Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksuele gezondheid van kwetsbare migranten: feiten en cijfers

Samenvatting

De groep kwetsbare migranten definiëren wij als de eerste generatie migranten die op basis van sociale, economische of culturele redenen kwetsbaarder zijn voor seksuele gezondheidsrisico’s. 

Meer hiv, soa's en ongeplande zwangerschap dan bij algemene bevolking

Cijfers op het vlak van hiv, soa, ongeplande zwangerschap en seksueel geweld liggen hoger bij deze groep dan bij de algemene bevolking.

De besmetting met hiv gebeurt lang niet altijd in het land van herkomst, dus preventie naar deze personen in België is ook zeer belangrijk.

Extra kwetsbaar voor seksueel geweld

De onzekere economische, sociale en juridische positie vergroot de kwetsbaarheid van de doelgroep voor seksueel geweld. Met name mensen in een onzeker verblijfsstatuut kunnen vaak moeilijk aanspraak maken op basisrechten die hen kunnen beschermen.

Toegang tot basisinformatie en zorg cruciaal

Sensoa werkt samen met partnerorganisaties om de toegang tot basisinformatie over seksuele gezondheid, gezondheidszorg en de rechten van migranten te verhogen. Professionals binnen de gezondheids- en welzijnssector spelen hierin een essentiële rol.

Zanzu.be informeert over seksuele gezondheid

In november 2015 lanceerde Sensoa Zanzu.be, de 13-talige website voor migranten met informatie over seksuele gezondheid.