Het Sensoa Vlaggensysteem helpt professionals om seksueel (grensoverschrijdend) gedrag in te schatten en er gepast op te reageren. De methodiek wordt in talloze sectoren en landen gebruikt. Ook Aditi vzw werkt al sinds 2010 met het Vlaggensysteem. Hun focus ligt op seksualiteit en intimiteit bij kwetsbare doelgroepen zoals ouderen en mensen met een beperking.
Tara De Laet, beleidsmedewerker integriteit bij Sensoa, sprak met de oprichter en coördinator van Aditi vzw, Miek Scheepers, over haar ervaring met het Vlaggensysteem.
Het Vlaggensysteem levert handvatten om mee te werken
Zelfs in 2010 waren de basisprincipes van het Sensoa Vlaggensysteem al meteen bruikbaar voor de diverse doelgroep van Aditi. De methodiek werd één van de vaste boodschappen tijdens hun vormingen, in combinatie met de hermeneutische cirkel. Voor Miek Scheepers mag het Vlaggensysteem dan ook in het DNA van elke hulpverlener zitten.
Als je de criteria kent en het onderscheid tussen de verschillende kleuren vlaggen kan maken, krijg je handvatten waar je tijdens je werk meteen mee aan de slag kan.
Miek: “Maar het Vlaggensysteem helpt je ook om net niet te overreageren bij een gele vlag. Licht grensoverschrijdend gedrag leunt sterk aan bij de seksuele ontwikkeling. Je kan je nooit seksueel ontwikkelen als je daarbij niet eens tegen de grenzen aangaat en ze soms ook overschrijdt.”
De methodiek toegepast op drie verschillende niveaus
De eerste stap: professionals vaardig maken, zodat ze situaties zelf beter kunnen inschatten én er gepast mee kunnen omgaan. Dat doen ze aan de hand van de zes criteria en de reactiewijzer.
Daarnaast leren ze professionals ook aan hoe ze de methodiek kunnen gebruiken om in gesprek te gaan met hun cliënten over incidenten van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Miek: “We gebruiken daarbij het ‘TGV-principe’: leuke seks is als er toestemming is, gelijkwaardigheid en geen druk. Bij bepaalde cliënten bij wie context een rol speelt wordt dit criterium er wel uitgehaald. We zoomen steeds in op wat de cliënt aankan.” (bv. Masturberen in het park??)
Tot slot gebruikt Aditi het Vlaggensysteem ook om professionals bewuster te maken van hun eigen handelen.
Miek: “Het is belangrijk dat je als begeleider een voorbeeldrol hebt. Verbaliseer dus ook de criteria van het Vlaggensysteem: “Mag ik je een knuffel geven?” is heel anders dan zomaar iemand vastnemen. Als je werkt met een kwetsbare doelgroep is tonen hoe je op een ‘TGV-manier’ met elkaar omgaat, vaak belangrijker dan het enkel aan te leren.”
Een nieuwe manier van werken dankzij de online cursus Vlaggensysteem
Om de methodiek van het Sensoa Vlaggensysteem goed bruikbaar te maken voor kwetsbare doelgroepen, is de bespreking van casussen cruciaal.
Miek: “In het verleden ging er vaak veel tijd verloren door het uitleggen van de theorie voor we aan concrete casussen konden werken. Met de komst van de online cursus Vlaggensysteem kunnen professionals nu vooraf de theorie doornemen op hun eigen tempo. Zo krijgen we tijdens onze fysieke vormingen meer tijd voor concrete casussen en zorgen we voor een ‘voldaan’ gevoel bij onze doelgroep."
Zelf aan de slag met het Vlaggensysteem?
In de gloednieuwe online cursus ontdek je de theorie van het Sensoa Vlaggensysteem
- Zonder verplaatsing
- Wanneer je maar wil
- Op je eigen tempo
Ontdek het zelf op onze Sensoa Academie!
Zin in meer? Dat kan! Onze ervaren vormingsmedewerkers komen graag bij jouw team langs om je eigen casussen te bekijken en je verder te coachen.
Boek hier je verdiepende sessie.
Je kan ook bij Aditi vzw terecht voor een teamondersteuning rond seksueel (grensoverschrijdend) gedrag in jouw voorziening.