Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Artsen leren praten over seksuele gezondheid

22/09/2015 - 14:46

Omdat seksuele gezondheid makkelijker bespreekbaar te maken in de artsenpraktijk, ontwikkelt Sensoa drie lespakketten. "Praten over seksualiteit in de huisartenspraktijk", "Seksuele disfuncties" en "Seks en ziekte" zijn de thema's die in de pakketten aan bod komen. De eerste twee pakketten werden een eerste maal met succes gegegeven in de huisartsenopleiding. Dit academiejaar zullen ze aan de studenten huisartsen aan verschillende universiteiten aangeboden worden. In samenwerking met Domus Medica, de wetenschappelijke vereniging voor huisartsen, komt er ook een navormingspakket voor praktiserende huisartsen.  

Huisartsen en seksualiteit

Sensoa ziet een belangrijke rol weggelegd voor huisartsen in het bevorderen van de seksuele gezondheid. Maar, seksuele gezondheid aankaarten bij de patiënten blijkt niet evident. Daarom zette Sensoa een project op om ervoor te zorgen dat huisartsen over de nodige competenties beschikken om dat te doen. Concreet willen we dat huisartsen seksuele gezondheid bespreekbaar kunnen maken, problemen kunnen detecteren en behandelen en voorlichting en advies op maat kunnen geven. Ten slotte, indien dit nodig is, moeten ze ook kunnen doorverwijzen naar andere instanties of hulpverleners.  

Sensoa werkte ook met Domus Medica aanbevelingen uit voor huisartsen over hoe een soa-consult aan te pakken.

Seksualiteit in het opleidingsaanbod krijgen

Sensoa streeft er ook naar het thema seksualiteit te laten opnemen in de eindcompetenties van artsen in opleiding. In samenwerking met dokter Van Sintejan van de VUB worden drie lespakketten ontwikkeld voor de huisartsenopleiding. Dit wordt opgevolgd door een stuurgroep met vertegenwoordigers van Vlaamse Vereniging voor Seksuologie, OCMW Antwerpen, VUB Huisartsenopleiding, vaardighedenteam UA en Domus Medica. Het zijn ook deze laatste die mee instaan voor de implementatie van de navormingspakketten.