Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

België bespaart opnieuw op internationale aidsbestrijding

08/02/2013 - 07:43

De recente stemming van de begroting 2013 houdt in dat België opnieuw bespaart op internationale aidsbestrijding.

Bij deze operatie valt op ontwikkelingssamenwerking in het vizier van de besparingswoede ligt. Het gevolg is dat internationale instellingen met aandacht voor aids zoals het Mondiaal Fonds voor de aanpak van aids, tuberculose en malaria en UNAIDS de besparingsdans niet ontspringen. De Belgische steun aan het Global Fund wordt eenvoudigweg gehalveerd.

Sensoa betreurt keuze om voortrekkersrol te verlaten

Als expertisecentrum voor seksuele gezondheid betreurt Sensoa die beslissing. Sensoa begrijpt dat beleidsmakers in deze moeilijke tijden harde keuzes moeten maken. Maar Sensoa begrijpt niet dat België overweegt om te besparen op thema’s waarbij ons land traditioneel een voortrekkersrol en een voorbeeldfunctie opnam.

Door zijn toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidsysteem, zijn beleid gericht op gelijkheid van kansen en diversiteit en zijn steun aan internationale gezondheidsorganisaties is ons land een geloofwaardige partner om te pleiten voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten wereldwijd.

"Kan u uw hiv-behandeling even stopzetten?" 

In budgettair krappe tijden verwijzen beleidsmakers vaak naar het spreekwoord: ‘de tering naar de nering zetten’. Hier gaat dit argument niet op. Je kunt mensen met hiv niet vragen om hun levensnoodzakelijke hiv-behandeling eventjes stop te zetten. Je kunt mensen niet verzoeken om zich van seks te onthouden totdat er weer geld is om condooms te betalen.

Verder valt op dat die besparingen niet in de lijn ligt met het beleid van onze buurlanden. Nederland en Duitsland beslissen om in deze crisistijden juist meer in te zetten op internationale aidsbestrijding. De Nederlandse Tweede Kamer besliste onlangs om het budget voor internationale aidsbestrijding met 12 miljoen euro te verhogen. In Duitsland werd onlangs beslist om aan het Global Fund €1 miljard over een periode van vijf jaar toe te kennen.

Verbroken belofte 

Anderhalf jaar terug, op de hoge VN-top over AIDS, sprak de toenmalige eerste minister Yves Leterme in naam van de ganse regering zijn expliciete steun uit voor de aanpak van aids. Op de VN-top engageerde de internationale gemeenschap, met inbegrip van België, zich om tegen 2015 het aantal nieuwe infecties te halveren en 15 miljoen mensen toegang tot hiv-medicatie te bieden en de financieringskloof voor aidsbestrijding te dichten. Organisaties zoals het Global Fund en UNAIDS spelen een doorslaggevende rol in het realiseren van die doelstellingen.

“De federale regering is zich te weinig bewust dat het leven en de gezondheid van miljoenen mensen wereldwijd afhangt van de beslissingen van Washington, Londen en Brussel. Wij vragen aan de federale regering om die beslissing te herzien.” aldus Wim Van de Voorde, beleidsmedewerker internationaal beleid bij Sensoa.