Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

#doegewoon tegenover mensen met hiv

12/11/2015 - 16:12

Wereldaidsdag komt er aan en dat betekent dat Sensoa mensen oproept om solidair te zijn met mensen met hiv en aids. Dat doen we door rode lintjes te verdelen, acties van anderen te ondersteunen, getuigenissen van mensen met hiv aan te bieden en... nieuwe affiches te ontwikkelen.

Een originele invalshoek

Mensen ‘schrikken’ nog dikwijls als iemand hen vertelt dat hij of zij hiv heeft. Dat is niet ongewoon. Die schrikreactie heeft soms te maken met de neiging om iemand ‘anders’ te behandelen als die persoon ‘ziek’ is. In het geval van hiv zijn er aanwijzingen dat de schrikreactie meer te maken heeft met angst voor besmetting. Die angst is irrationeel en deels instinctief, deels ingegeven door onwetendheid over besmettingswijzes, besmettingsrisico’s, risicogedrag...

De meeste mensen met hiv willen echter niet anders behandeld worden. Ze willen dat iedereen gewoon tegen hen doet. Solidair zijn met mensen met hiv, betekent dus de eigen houding niet veranderen. #doegewoon luidt het dan ook op de affiches.

Herkenbare situaties

Elk van de affiches verwijst naar een situatie waarin eerst een schrik- of verrassingsmoment is, waarna er het besef komt dat die reactie overtrokken is, men leert de 'angst' te plaatsen, om te besluiten met 'normaal' gedrag. Er is de situatie van een moeder en een kinderverzorgster met hiv, twee studenten waarvan één hiv-positief, een werkgever met een werknemer met hiv, twee voetballende kameraden waarvan één leeft met hiv. 

Deze situaties zijn herkenbaar voor iedereen en roepen op om gewoon te doen. Want het is geen medelijden, geen speciale behandeling en al zeker geen vermijdingsgedrag dat nodig is, wel de eigen schrik en angst erkennen en daar kennis en rationele argumenten tegenover zetten. Zodat uiteindelijk de appreciatie van die persoon met hiv dezelfde blijft als ze voordien was.  

Bekijk de campagne