Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Er is weinig mis met de seksualiteit van de Vlaamse jeugd

08/01/2014 - 13:30

Een weekblad kopt deze week 'Wat is er mis met de jeugd van tegenwoordig?'. Om aan de vraagstelling enig gewicht te geven, worden er wat seksualiteit betreft, twee cijfers aan gekoppeld: 12 jaar, de eerste kus, 15,2 jaar, de eerste vrijpartij.

Los van de vraag of er een ‘juiste’ of ‘foute’ leeftijd is om aan seks te beginnen, is de werkelijkheid genuanceerder. En zelfs de cijfers geven dat aan. Het is namelijk een kwestie van interpretatie.

Als je alle Vlaamse jeugd samentelt en een gemiddelde leeftijd daaruit trekt voor de eerste keer geslachtsgemeenschap, dan kom je op een gemiddelde leeftijd van 16,7 jaar voor de meisjes en 16,9 jaar voor de jongens (Sexpert-onderzoek van 2013). Neem je enkel die Vlaamse jongeren die al voor hun 18 jaar seks hebben gehad (ongeveer de helft) dan krijg je inderdaad voor die groep een gemiddelde leeftijd voor de eerste keer van 15,2 jaar. Meer over het seksueel gedrag van Vlaamse jongeren vind je in de Feiten & Cijfers.

Die duiding van de cijfers ontbreekt verder in het artikel en dat vindt Sensoa jammer. En het doet de Vlaamse jeugd, die ons niet beter of slechter lijkt dan de jeugd van vroeger, oneer aan.