Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Erkenning van seksuologen positief geadviseerd

25/01/2017 - 13:48

De Hoge Gezondheidsraad adviseert Minister De Block om het beroep van 'klinisch seksuoloog' als gezondheidsberoep te erkennen. Sensoa schreef mee aan dit advies.
Die erkenning is dringend nodig omdat op dit moment om het even wie zich 'seksuoloog' kan noemen. Een risico voor iedereen die eindelijk de schroom heeft overwonnen om met zijn/haar/hun problemen aan te kloppen bij een professional voor hulp. De Vlaming heeft er geen enkel probleem mee om naar de huisarts te stappen bij gezondheidsklachten. Maar bij seksuele moeilijkheden professionele hulp zoeken is voor velen nog steeds taboe. En die hulp kan echt wel een verschil maken: 22 procent van de Vlaamse vrouwen en 12 procent van de mannen zegt last te hebben van minstens één seksuele disfunctie, zoals blijkt uit het Sexpert-onderzoek.

Erkenning werkt drempelverlagend

De drempel verlagen begint alvast bij een officiële erkenning. Dat zorgt ervoor dat mensen met klachten bij de juiste personen terechtkomen. Het zorgt er ook voor dat de klinisch seksuologen makkelijker kunnen samenwerken met andere zorgverleners zoals huisartsen, gynaecologen of psychologen. Ook naar terugbetaling, nog zo'n drempel, is een erkenning een eerste voorwaarde om daar een regeling voor uit te werken.

Voorwaarden verbonden aan erkenning

Het advies formuleert de competenties en het opleidingstraject dat men moet doorlopen om als klinisch seksuoloog erkend te worden. Conform met de artsen, is er ook een navormingstraject gespecificeerd om de titel te behouden (accreditatie). Voorts neemt dit advies ook een overgangsregeling op voor seksuologen die momenteel praktijk voeren. Tot slot wordt er gevraagd om klinisch seksuologen ook op te nemen in de wet rond psychotherapie.

Hoe verloopt een bezoek aan de seksuoloog

Zoek een seksuoloog op de lijst van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie