Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Ketnet lanceert de dokter Bea show: voorlichting met medewerking van Sensoa

04/10/2017 - 14:10

Vanaf 13 oktober kunnen jonge tieners afstemmen op de dokter Bea show, een nieuwe reeks op Ketnet die op een educatieve, wetenschappelijke en humoristische manier vragen over seksualiteit en puberteit behandelt. In elk van de 12 afleveringen komt een thema aan bod rond lichaam, relaties en seksualiteit. Centrale figuur is dokter Bea, vertolkt door de actrice Eva van Der Gucht. Sensoa werkte mee aan deze reeks en gaf inhoudelijk advies.

Leefwereld van tieners staat centraal

In de dokter Bea show gaat het over meer dan enkel seksuele voorlichting, het programma sluit aan bij de leefwereld van tieners. Er zijn afleveringen over het lichaam (penis, vagina, borsten), maar ook over verliefdheid, kussen, puberteit, zelfbevrediging, homoseksualiteit, vrijen en de voortplanting. Ook actuele onderwerpen zoals sociale media en het aangeven van grenzen, komen aan bod.

Relationele en seksuele vorming helpt kinderen verantwoord handelen

Ook jonge tieners zitten vaak met specifieke vragen. Correcte informatie helpt hen. Goede relationele en seksuele vorming (RSV) helpt kinderen bewuster te worden van de veranderingen die ze doormaken. Onderzoek toont aan dat goede seksuele vorming leidt tot meer verantwoord seksueel gedrag, minder seksueel geweld, minder soa's en minder ongeplande zwangerschappen. Ook zorgt relationele en seksuele vorming ervoor dat jongeren hun eerste geslachtsgemeenschap uitstellen en condooms en anticonceptie correcter gebruiken.

Lespakketten en vorming

Sensoa ontwikkelde voor leraars van het 5e en 6e leerjaar lager onderwijs 12 digitale en interactieve lespakketten die aansluiten bij de thema's van de dokter Bea show. Elk van deze 12 lesmodules is beschikbaar op seksuelevorming.be van Sensoa na uitzending. Bovendien voorziet Sensoa aangepaste vormingen