Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Lees- en kooptip: dansen in het luchtledige

25/11/2015 - 15:49

30 jaar geleden kreeg Patrick Reyntiens te horen dat hij besmet was geraakt met hiv, toen dat nog onvermijdelijk tot aids leidde en een doodvonnis was. Het betekende een omwenteling in zijn leven. Doodsangst, ziekte, ontslag, depressies volgden. Maar, Patrick slaagde er ook in als één van de weinigen die toen met hiv geconfronteerd werden, om te overleven en er sterker uit te komen. 

Strijd tegen stigma

Van een vrolijke, onbekommerde jonge homo evolueerde hij  tot een man met een missie. Hij werd één van de eersten die met naam en foto in de Belgische media getuigde over de dagelijkse strijd tegen de discriminatie van mensen met hiv. Hij klaagde het stigma aan dat zelfs vandaag nog aan hiv kleeft. Duizenden leerlingen leerden hem kennen, de man die zo bevlogen kwam spreken over hiv en wat dat betekende. Die hen aanspoorde veilig te vrijen. Die hen leerde dat verdraagzaamheid en mededogen ons werkelijk tot mensen maakt. Geen praatprogramma, geen regionale zender, geen lokale krant is hem te min om zijn verhaal te doen. Vele organisaties kregen hem over de vloer en gingen in op zijn verzoek om meer te investeren in initiatieven voor mensen met hiv en aids.

Zijn levensverhaal werd opgetekend in het boek 'Dansen in het luchtledige' door auteur Luc de Keersmaecker en uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag. Vanaf vandaag is het verkrijgbaar in de (betere) boekhandel. Een aanrader!