Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Mensen met hiv bepalen mee hiv-beleid

Positieve Raad officeel erkend

04/07/2016 - 10:50

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, heeft de Positieve Raad officieel erkend als adviesorgaan voor het hiv-beleid in België. Daarmee realiseert ze 1 van de prioriteiten uit het Hiv-Plan, die de Positieve Raad in het leven riep.

Het Hiv-plan en de Positieve Raad 

In 2013 werd het Belgisch Hiv-Plan gelanceerd, een actieplan dat een gecoördineerde aandacht van de aidsproblematiek in België richting geeft voor de periode 2014-2019. Eén van de actiepunten is de oprichting van "een Raad van mensen met hiv, zodat mensen met hiv bij de uitvoering van het Plan worden betrokken, zowel op het gebied van preventie en opsporing als bij de zorg en de verbetering van de levenskwaliteit van mensen met hiv".

In 2014 werd de Positieve Raad opgericht, maar een officiële erkenning bleef uit.

Positieve raad en het beleid

De Positieve Raad:

  • ziet er mee op toe dat overheidsmaatregelen voor hiv zijn afgestemd op de specifieke noden van mensen met hiv;
  • is het aanspreekpunt voor het hiv-beleid in België;
  • geeft advies over preventie en opsporing van hiv en de zorg voor mensen met hiv. 

Patrick Reyntiens (Sensoa) en Grâce Ntunzwenimana (Siréas) zijn de Nederlandstalige en Franstalige coördinatoren. Zij vertegenwoordigen de 2 groepen die het vaakst getroffen worden door hiv. Dat zijn mannen die seks hebben met mannen en sub-Saharaanse Afrikaanse mensen.

De oprichting van de Raad sluit aan bij het GIPA-principe van de Verenigde Naties: Greater Involvement of People Living with hiv/Aids.

Ga naar het persbericht