Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Netwerkdag Kwetsbare Migranten en Seksuele Gezondheid

22/10/2013 - 12:17
Deelnemers aan de Netwerkdag kwetsbare Migranten en seksuele gezondheid

Op 8 november 2013 organiseerde Sensoa in samenwerking met het HIV-SAM project van het Instituut voor Tropische Geneeskunde de 5de Netwerkdag Seksuele Gezondheid en Culturele Diversiteit.

Deze netwerkdag had als thema Interculturele communicatie. Op de rondetafel die Sensoa, ICRH en ITG in oktober 2011 organiseerden, bleek immers dat er heel wat knelpunten en noden zijn op dit vlak.

Er was een gevarieerd programma samengesteld om aan de vele vragen tegemoet te komen.
In het eerste deel van de voormiddag werden de onderzoekresultaten van het ‘Sexpert’ onderzoek bij het etnische-culturele minderheden voorgesteld. In het tweede deel van de voormiddag was het woord aan onze keynote spreker Dr. Edwin Hoffman. Hij organiseert trainingen over interculturele competenties en communicatie en bouwde hieromtrent onderzoekservaring op. In 2009 verscheen zijn boek ‘interculturele gespreksvoering’, waarin het TOPOI-model centraal wordt gesteld. In deze lezing lichtte Dr. Hoffman dit model toe.

In de namiddag kregen deelnemers de kans om te leren van elkaar en ervaringen uit te wisselen in diverse workshops.  Na de lezing van Dr. Edwin Hoffman kregen deelnemers de kans om dit aangereikte model te vertalen naar de praktijk aan de hand van verschillende casussen die deelnemers op voorhand bezorgden en dit onder begeleiding van Kruispunt Migratie-intigratie.
Gevoelige thema’s werden niet geschuwd. Zo was er ‘Recht op liefde', een vormingspakket ontwikkeld door Ella en Merhaba, dat seksuele diversiteit bespreekbaar wil maken binnen etnische-culturele minderheden.
Er werd naast een korte inleidend theoretisch kader over sociale tolken, heel wat praktische tips en tricks aangereikt waardoor professionals die regelmatig samenwerken met sociale tolken helemaal up to date zijn.
Verder kon je kennis te maken met het She-project. Een project dat via peereducation vrouwen met hiv willen empoweren.
De netwerkdag was er eveneens om professionele netwerken uit te breiden en mogelijkheden tot samenwerking na te gaan.

Programma

  • 9u15: Ontvangst met koffie

  • 9u30: Verwelkoming

  • 9u45: Voorstelling van de resultaten onder zoek ‘Sexpert’ bij etnische minderheden – Maya Caen (UGent) 

  • 10u30: pauze

  • 10u45: Niet culturen, maar mensen ontmoeten elkaar. Interculturele communicatie volgens het Topoi-model. Dr. Edwin Hoffman

  • 12u45 broodjeslunch

  • 13.30 – 15.30: Sessie 1: keuze uit 1 van de van 4 workshops

Het TOPOI model toegepast: deze workshop loopt door tot 16.30 (bij inschrijving voor deze workshop zal aan de deelnemer gevraagd worden om casus in te dienen op voorhand) – Kruispunt Migratie - Integratie
Recht op Liefde – Ella vzw en Merhaba
Sociale Tolken - Kruispunt Migratie –Intigratie
She project – HIV-SAM project – Instituut voor Tropische Geneeskunde     

  • 15.30- 16.30: Sessie 2: keuze uit 1 van de 3 workshops

Recht op Liefde – Ella vzw en Merhaba
Sociale Tolken  - Kruispunt Migratie – Integratie
She project – HIV-SAM project – Instituut voor Tropische Geneeskunde

  • 16.30   Einde

  • 16.30 -18.00  Receptie