Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Nieuw materiaal over grenzen en weerbaarheid

15/02/2013 - 14:41

Naar goede gewoonte organiseerde Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, in februari de 'Week van de Lentekriebels'. De week waarin we iedereen die met jongeren werkt, vroegen om het thema relaties en seksualiteit aan te kaarten. Centraal voor 2013 staan weerbaarheid en grenzen stellen. Leraars die het graag interactief aanpakken kunnen aan de slag met 3 digitale bordlessen waarin televisiefragmenten van populaire programma's verwerkt werden. Daarnaast stelde Sensoa twee affiches voor en lanceede Seksuelevorming.be, dé website voor relationele en seksuele vorming met meer dan 1.000 materialen. De Week van de Lentekriebels en - meer specifiek - de affiches worden mee ondersteund door tal van partners. Ouders kunnen voor tips over seksuele voorlichting terecht op www.seksualiteit.be

Relationele en seksuele vorming noodzakelijk

 Praten met kinderen en jongeren over seksualiteit en relaties is nog altijd niet vanzelfsprekend. Niettemin is volgens Sensoa een goede relationele en seksuele vorming (RSV) één van de voorwaarden voor een gezond en gelukkig seksueel leven. Waar vorig jaar chlamydia centraal stond, is het thema dit jaar weerbaarheid en grenzen stellen. Seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG) tegenover jongeren roept vaak het beeld van 'de volwassene' als pleger op. Nochtans komt dit tussen jongeren onderling het vaakst voor. Dit gedrag beperkt zich niet tot verkrachting maar komt in verschillende vormen voor. Gluren, seksueel getinte opmerkingen, ongewenste aanrakingen, seksuele handelingen onder manipulatie, chantage of dwang, ongevraagd masturberen voor de webcam,…zijn allemaal vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met de affiches en de bordlessen wil Sensoa kinderen en jongeren weerbaarder maken en hen leren duidelijk communiceren over wat ze wel of niet willen.

'Over de grens', bordlessen met populaire televisiefragmenten

In samenwerking met de Vlaamse Media Maatschappij, moederbedrijf van oa VTM en 2BE, en met de steun van het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen, ontwikkelde Sensoa 'Over de grens'. Tijdens de studiedag op 22 februari kregen leraars gratis de kans om met behulp van digiborden hiermee te leren werken. Het interactieve pakket bestaat uit 3 digitale bordlessen, één per onderwijsgraad, waarin televisiemateriaal verwerkt werd. Fragmenten uit ondermeer Ella, Benidorm Bastards, M!LF, LouisLouise en Code 37 worden gebruikt als aanknopingspunt. Met de handleidingen voor leraars en leerlingenbundels wordt het 'moeilijke' onderwerp makkelijk(er) behandelbaar. Het thema wordt breed benaderd waardoor verschillende onderwerpen aan bod komen, zoals uiterlijk en zelfbeeld, rolpatronen, mediawijsheid en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het pakket is zowel bruikbaar voor leerlingen ASO, TSO en BSO tijdens de lessen PAV, godsdienst en zedenleer.

Seksuelevorming.be, de nieuwe Sensoasite voor leraars en begeleiders

Een digitaal informatieaanbod uitwerken is de geknipte manier om zoveel mogelijk leraars en begeleiders te bereiken. Daarom is er nu seksuelevorming.be. Deze website is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die jongerengroepen begeleiden: leraars, jongerenbegeleiders in de sectoren jeugdwerk, welzijn, jeugdzorg en sport. Ze vinden er achtergrondinformatie en tips en tricks voor een geslaagde seksuele vorming. Wie onmiddellijk aan de slag wil heeft meer dan 1.000 degelijke materialen en publicaties ter beschikking. Zoeken in het aanbod kan op leeftijd, setting of doelgroep. Ook het permanent aanbod aan trainingen over nieuwe methodieken of beleidsmatige aspecten van seksuele vorming van Sensoa Vorming is op de site terug te vinden.

Nieuwe affiches, gratis aan te vragen bij Sensoa

Om kinderen en jongeren te sensibiliseren ontwikkelde Sensoa twee affiches. Voor jongeren draagt hij de boodschap 'Wil je meer? Vraag het. Want toestemming vragen is sexy.' Bij de kinderversie luidt het 'Niet leuk? Of juist wel? Zeg of toon het. Want je lijf is van jou.' Bij beide leeftijdsgroepen is het zo dat men vaak over iemands grens gaat zonder woorden: door aanrakingen, gebaren, handelingen...De grenzen zijn voor kinderen en jongeren niet altijd duidelijk of worden niet geëxpliciteerd. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is subtiel en voor jongeren soms moeilijk te herkennen. Net omdat het seksuele door kinderen zelf vaak helemaal niet zo wordt aangevoeld en benoemd, trekken we het bij hun versie open naar lichamelijke integriteit in zijn brede betekenis. We hebben het zo ook over bijvoorbeeld de geslachtsdelen aanraken, opmerkingen krijgen over het uiterlijk, in de borsten knijpen, mekaar duwen,…

De Week van de Lentekriebels en - meer specifiek - de affiches worden mee ondersteund door de Centra voor Algemeen Welzijn (CAW), GO! - het Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, VSKO - Vlaams Secretariaat voor het Katholiek Onderwijs, OVSG - Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Scholierenkoepel, In Petto, Jeugd en Seksualiteit, Joetz, Çavaria, Wel Jong Niet Hetero, ICRH, Zindering, De Ambrassade en Fara.

Bekijk een overzicht van al het materiaal en de activiteiten die tijdens de Week van de Lentekriebels doorgaan