Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Opinie: Het beste anticonceptiemiddel is dat waar u voor kiest

Katrien Vermeire van SensoaKatrien Vermeire

14/06/2013 - De laatste tijd laait de discussie weer op tussen voor- en tegenstanders van hormonale anticonceptie. Elk van beide kampen heeft relevante argumenten om hun betoog kracht bij te zetten. Sensoa meent dat het beste anticonceptiemiddel hormonaal of niet hormonaal kan zijn – zolang u het bewust heeft gekozen.

Een verhaal van voor- en nadelen

Anno 2013 zijn de keuzemogelijkheden in anticonceptie zeer uitgebreid. Er is een onderscheid in werking, gaande van het voorkomen van de eisprong tot het vermijden van zaadlozing in de vagina tijdens de vruchtbare periode. Ook de kostprijs, de werkingsduur en de verkrijgbaarheid met of zonder doktersvoorschrift verschilt. Tot slot kan je ze indelen volgens toedieningsvorm, oraal (de pil), vaginaal (vaginale ring), intra-uterien (spiraaltje),enzovoort.

Elk van deze vormen van anticonceptie heeft zijn voor- en nadelen. Die kunnen eigen zijn aan het middel, maar vaker is het een kwestie van afstemming op de gebruiker. En dat is een individuele zaak. De gebruiksvoorwaarden of de regelmaat die voor de ene persoon evident zijn, zijn dat niet voor een ander.

"Voor- en nadelen van anticonceptiemiddel zijn sterk individueel gekleurd"

Er zijn richtlijnen voor een veilige hormonale anticonceptie die in acht moeten worden genomen - daar waken artsen en gynaecologen over. Maar ook aan een zwangerschap zijn gezondheidsrisico’s verbonden.  ‘Natuurlijke’ anticonceptiemethoden vragen dan weer zeer veel discipline en nauwkeurigheid om betrouwbaar te zijn. Zo maakt iedereen opnieuw de individuele keuze of die mogelijke risico’s en beperkingen opwegen tegen de voordelen van een bepaald middel.

‘Kies de anticonceptie die op het moment het best bij je past’

Al dan niet zwanger worden en wanneer, is een keuze. Op welke manier en of een persoon dat wil voorkomen, is ook een keuze. En hoe meer het een eigen keuze die bij de gebruiker past, hoe groter de kans dat het middel correct wordt toegepast. Een algemene boodschap over welk anticonceptiemiddel het beste is voor iedereen, werkt dus contraproductief.

"Keuze voor anticonceptie kan evolueren"

De keuze voor één anticonceptiemiddel is ook niet in stenen tafelen gebeiteld. Afhankelijk van de levensfase waarin een persoon zich bevindt kan die keuze evolueren. Tijdens de vruchtbare periode, circa 25 jaar, verandert er heel wat in een leven. Dat kan ook een invloed hebben op het anticonceptiemiddel waar de voorkeur naar uitgaat. Wil een vrouw op het ene moment nog bijvoorbeeld de keuzevrijheid om snel te kunnen stoppen met anticonceptie, dan zal dat in een andere levensfase minder belangrijk zijn.

Anticonceptie is betrouwbaar, maar ongepland zwanger raken, is een realiteit

Betrouwbaarheid is niet hetzelfde als onfeilbaarheid. Geen enkele vorm van anticonceptie beschermt 100%. De keuze kan nog zo goed zijn, tegelijkertijd zijn we allemaal mensen en kan het dus daar wel ook eens fout lopen. Gedurende 25 jaar feilloos anticonceptie gebruiken, is een grote uitdaging. Dus is het logisch dat vrouwen soms ongepland zwanger raken. En dat is niet iets om zich voor te schamen. Als dit gebeurt, moeten ze ook weten welke keuzemogelijkheden ze hebben en die beslissing kunnen uitvoeren. Ook dat is een individuele keuze.

Katrien Vermeire is beleidsmedewerker preventie van ongeplande zwangerschap