Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Orale seks, keelkanker en vaccinatie van jongens

08/05/2014 - 10:08

In de media circuleren verhoogde cijfers van keelkanker bij dertigers en veertigers door orale seks. De precieze omvang is niet bekend, hoe dan ook gaat het om kleine aantallen. Orale seks kan inderdaad zorgen voor overdracht van het Humaan Papilloma Virus (HPV). Sommige types van dat virus zorgen voor genitale wratten, andere types kunnen aanleiding geven tot baarmoederhalskanker, keelkanker of (de zeldzaam voorkomende) penis- en teelbalkanker. 

Momenteel worden alle jonge meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen op school gratis gevaccineerd tegen HPV. Bij jongens van die leeftijd gebeurt dat niet, hoewel vaccinatie ook bij hen verschillende vormen van kanker en genitale wratten kan tegen gaan. Vaccinatie op volwassen leeftijd heeft weinig zin, behalve voor specifieke risicogroepen.

In het vorig jaar goedgekeurde Hiv-plan wordt opgeroepen om actie te ondernemen om het vaccineren van meisjes en jongens te ondersteunen. Sensoa bepleit samen met partnerorganisaties om die vaccinatie te realiseren. De Minister van Volksgezondheid vroeg de Nationale Gezondheidsraad een advies uit te brengen over het vaccineren van jongens. Sensoa kijkt uit naar het antwoord.