Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

'Over de grens' helpt ouders seksueel opvoeden

02/09/2011 - 12:00

Veel ouders zijn ongerust als hun kinderen experimenteren met seks. Daarom ontwikkelde Sensoa de online brochure 'Over de grens?' Seksueel opvoeden met het Vlaggensysteem'. De brochure helpt ouders hun kinderen duidelijk te maken welk seksueel gedrag wel en niet oké is. De online brochure is al de derde brochure van Sensoa voor ouders. Ze wordt gelanceerd naar aanleiding van Werelddag voor Seksuele Gezondheid op 4 september.

Wegwijs in het seksuele verkeer

'Over de grens? Seksueel opvoeden met het Vlaggensysteem' is een online brochure voor ouders. De brochure laat ouders kennismaken met zes criteria voor gezond seksueel gedrag: toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, ontwikkeling, context en zelfrespect.

Ouders kunnen hun kinderen laten kennismaken met deze criteria, en ze zo wegwijs maken in het seksuele verkeer. De criteria zijn immers tegelijk spelregels die ze kunnen toepassen tijdens hun seksuele ontwikkeling. Ze laten kinderen en jongeren dus toe om zélf te oordelen welk seksueel gedrag wel en niet oké is.

Gepast reageren en zelf handelen

Maar ook voor ouders kunnen deze criteria erg handig zijn. Ouders kunnen ze gebruiken om seksueel gedrag te beoordelen. Daar kunnen ze dan hun reactie op afstemmen. De beoordeling en reactie worden gesymboliseerd door de groene, gele, rode of zwarte vlag. De brochure legt dit uit aan de hand van een aantal herkenbare voorbeelden. Dat ouders gepast reageren op seksueel gedrag is niet onbelangrijk. Want kinderen leiden enorm veel af uit de reacties van hun ouders.

Opvoeden is ook een kwestie is van het goede voorbeeld te geven. Daarom staan er ook nog een paar gedragsregels in voor ouders.

Praktisch

De brochure is enkel downloadbaar, maar kan gemakkelijk geprint worden. De brochure telt maar 12 pagina's en is zo behapbaar mogelijk gehouden. Achteraan geeft de brochure nog nuttige websites en instanties waar ouders terecht kunnen voor meer informatie of hulp.

Andere brochures van Sensoa voor ouders zijn 'Praten met kinderen en jongeren over seksualiteit' en 'Eerste Hulp Bij Internet'.

Over het Vlaggensysteem

Sensoa ontwikkelde vorig jaar een methodiek, die de naam 'Het Vlaggensysteem' meekreeg. Die geeft aan hoe om te gaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag van kinderen en jongeren. Voor voorzieningen, jeugdbewegingen, scholen gaf Sensoa samen met MOVISIE een handleiding met trainingshandboek, tekeningen en cd-rom uit. Zo kunnen zij gepast reageren en een beleid rond relaties en seksualiteit en jongeren uitwerken.

Over de Werelddag voor Seksuele Gezondheid

Op 4 september is het Werelddag voor Seksuele Gezondheid, een dag waar we, als expertisecentrum, extra aandacht willen vragen voor de seksuele gezondheid van iedereen, en meer in het bijzonder de seksuele gezondheid van de meer kwetsbare groepen in onze samenleving. Dit jaar gaat onze aandacht uit naar de seksuele gezondheid van kinderen en jongeren en de cruciale rol van hun ouders. De nieuwe online brochure kan hen helpen om hun kinderen te begeleiden in een positieve ontplooiing van hun seksualiteit.