Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Parlement neemt resolutie over seksuele en reproductieve rechten aan

25/10/2013 - 11:35

In een resolutie roept het parlement de regering op om seksuele en reproductieve rechten te promoten tijdens de onderhandelingen over een nieuw ontwikkelingskader. 

Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten prioritair

De komende jaren buigt de internationale gemeenschap zich over een nieuw raamwerk voor ontwikkeling en armoedebestrijding. Vanaf 2015 volgt dit kader de zogenaamde Millenniumdoelstellingen op. Wereldwijd zullen overheden hun middelen en ontwikkelingsprioriteiten afstemmen op deze nieuwe internationale ontwikkelingsagenda. Gelet op het belang van dit proces, vraagt het parlement aan de federale regering om zowel binnen de EU als bij de VN te pleiten om van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) een prioriteit te maken binnen dit nieuwe raamwerk. 

SRGR raken aan elk aspect van het menselijk leven in elk levensstadium. De achterliggende visie op SRGR is dat mensen het recht hebben om vrij te beslissen over hun eigen lichaam, seksualiteit en voortplanting. Dat elke mens de mogelijkheid heeft om zich voort te planten, te kiezen voor het aantal kinderen dat hij of zij wenst en te genieten van een veilig en bevredigend seksueel leven. 

Aandacht voor kwetsbare groepen

Verder vraagt het parlement dat de regering expliciete aandacht besteedt aan kwetsbare groepen. In verschillende landen wereldwijd zijn de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren, meisjes en vrouwen en seksuele minderheden onrustwekkend. Jaarlijks vinden naar schatting 16 miljoen tienerzwangerschappen plaats, worden 2,3 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv en sterven ongeveer 300.000 vrouwen aan de complicaties van hun zwangerschap of bevalling. 

Dirk Pyck, directeur van Sensoa: ‘Sensoa juicht toe dat het parlement deze resolutie aanneemt. Bij alle democratische politieke partijen is er brede steun voor seksuele en reproductieve rechten. Gelet op de antidiscriminatiewetgeving, de progressieve regelgeving voor holebi’s en het beleid gericht op gelijkheid van kansen en diversiteit kan België op een geloofwaardige manier het voortouw nemen om te pleiten voor het belang van seksuele en reproductieve rechten binnen het toekomstige ontwikkelingskader.“

Lees de aanvaarde resolutie