Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Parlementairen vragen een krachtdadig internationaal aidsbeleid

Vicepremier De Croo drukt zijn steun uit voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten

28/11/2014 - 08:37

Naar aanleiding van Wereldaidsdag (op 1 december) organiseerden  de Parlementairen voor de Millenniumdoelstellingen een sensibiliseringsactie  over de problematiek van hiv in het federaal parlement. Met dit initiatief vroegen de parlementairen internationale solidariteit bij de aanpak van aids.

De parlementairen nodigden Efrain Soria Alba, vertegenwoordiger van de Ecuadoriaanse holebi-gemeenschap, en Nadia Ndayikeza, een jonge Burundese vrouw met hiv uit in het parlement. Zij speldden vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo een rood lintje op, het symbool van solidariteit met mensen met hiv. De twee aids- en mensenrechtenactivisten kwamen in het parlement getuigen over de impact van hiv op kwetsbare groepen zoals mannen die seks hebben mannen en mensen met hiv.

De vicepremier hield een sterk pleidooi voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, één van de prioriteiten van zijn beleid. 

Wereldwijd leven 35 miljoen mensen met hiv. Elke dag worden meer dan 6.000 mensen met het virus geïnfecteerd. Hiv is de tweede grootste doodsoorzaak in lage inkomenslanden en de grootste doodsoorzaak voor vrouwen van 15 tot 49 jaar. Mensen met hiv hebben af te rekenen met stigma, discriminatie en een gebrekkige toegang tot gezondheidszorg. Slechts 37% van de mensen met hiv wereldwijd krijgt de levensnoodzakelijke hiv-medicatie.

Wereldwijd hebben homomannen en andere mannen die seks hebben met mannen (MSM) 19 keer meer kans om met hiv te worden geïnfecteerd in vergelijking met de algemene bevolking. Op verschillende plaatsen neemt het aantal infecties bij MSM toe. Structurele factoren, zoals discriminatie en het strafbaar stellen van homoseksualiteit, hebben een negatieve invloed op de toegang tot hiv-diensten voor MSM.