Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Persbericht: Eerste online anticonceptiewijzer helpt om anticonceptie te kiezen die bij je past

13/01/2017 - 09:17

Welk anticonceptiemiddel zou jij kiezen? Het is een vraag die vrouwen (én mannen) zich te weinig stellen. De nieuwe anticonceptiewijzer van Sensoa helpt om een doordachte keuze te maken, want er zijn heel wat factoren die daarin meespelen. Bovendien verhoogt de kwaliteit van de gemaakte keuze, het resultaat. Met andere woorden, hoe bewuster de keuze, hoe effectiever het werkt. 

Iene, miene, mutte…

Tegenwoordig zijn er heel wat anticonceptiemiddelen op de markt. Dat is een goede zaak. Bovendien zijn vrouwen kritischer geworden over wat ze wel of niet willen. Waar ze vaak niet bij stilstaan, is dat niet alle keuzes met elkaar verenigbaar zijn. Wil je zelf je menstruatie regelen, dan ben je sowieso aangewezen op hormonale anticonceptie. Wil je niet dagelijks maar enkel wekelijks of maandelijks aan anticonceptie denken, dan zal je langs de dokter moeten passeren. De anticonceptiewijzer laat vrouwen (en mannen) online kiezen welke factoren zij belangrijk vinden bij het gebruik van anticonceptie en welke impact deze keuze heeft op de geschikte middelen.

Goede keuze, beste resultaat

De anticonceptiewijzer geeft uitgebreide info over de verschillende middelen/methoden die beschikbaar zijn. Daarnaast geeft hij inzicht in de factoren die de anticonceptiekeuze bepalen, zoals bv. gebruiksgemak, betrouwbaarheid, levensstijl,… Dat is belangrijk, want anticonceptie op maat draagt bij tot een beter gebruik ervan. Anticonceptiecounseling waarbij al deze elementen mee in rekening gebracht worden, is dus een essentiële factor in de preventie van ongeplande zwangerschappen. Maar artsen of gynaecologen hebben hiervoor vaak onvoldoende tijd. En veel online testen geven weinig inzicht in de impact van de keuze die je maakt. Bij de anticonceptiewijzer van Sensoa ‘zie’ je als het ware dat als je bv. kiest voor ‘geen hormonen’ welke middelen wegvallen. 

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “De anticonceptiewijzer is een instrument dat op een wetenschappelijk onderbouwde én overzichtelijke manier de vrouw helpt om zelf een keuze te maken of haar kan voorbereiden op een gesprek met de arts over anticonceptie. Dat empowerment van de cliënt stel ik erg op prijs.”

Toch nog naar dokter/gynaecoloog

De anticonceptiewijzer is geen vervanging van een doktersbezoek. Hij helpt wel vrouwen en hun partners om het bezoek aan een arts voor te bereiden. Hij motiveert hen ook om anticonceptie en hun behoeften en bekommernissen te bespreken met de arts. Met deze online tool wil Sensoa niet pretenderen dat we vrouwen en hun partners een anticonceptiemiddel voorleggen dat ze best zouden gebruiken. We willen hen wel doen nadenken over wat van belang kan zijn bij de keuze en elk van deze elementen verhelderen. Want deze komen niet altijd aan bod bij de arts of zijn moeilijk bespreekbaar, zoals de vraag of de ouders of de partner het mogen weten.

Check de anticonceptiewijzer

Lees meer over anticonceptiegebruik in Vlaanderen