Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Persbericht: Eerste Vlaamse vlogwedstrijd reveleert jong talent met een mening

‘Weetewa… Ge zijt mijn stereotype niet’ doet videobloggen over gender en homohaat.

20/08/2014 - 09:55

Sensoa en Mediaraven riepen eerder dit jaar jongeren via een wedstrijd op om te vloggen tegen stereotypen die de ronde doen over  klassieke man/vrouw verhoudingen of holebi’s.  Een vlog is een ‘video-blog’, een populaire manier bij jongeren om hun mening te geven via een filmpje op YouTube.

Tom De Cock (MNM-presentator en jurylid) maakte op 30 augustus de winnaars bekend: Anton Olbrechts (Flippo Life) won met verve de hoofdprijs met zijn originele en zowel inhoudelijk als technisch sterke vlog. Margot Vandersmissen ontving de prijs voor sterkste inhoud en Wies Dickens voor beste techniek. Yosri Ben Halima en Co (ShiSha) won de buiten-categorie prijs.

OP12 zendt in het najaar de vlogs van de 3 eerste winnaars uit op televisie  en Sensoa verwerkt de filmpjes in het gratis Lentekriebels-lespakket. Dat laat begeleiders van jongeren toe om op basis van de vlogs een gesprek aan te gaan met jongeren over stereotypen en homohaat.

Alle filmpjes zijn te bekijken het Weetewa-youtubekanaal.

Binnenkort vlogs op school

De school kan een enorme rol spelen in het bestrijden van homofobie. Maar het onderwerp bespreekbaar maken is niet eenvoudig. Daarom ontwikkelt Sensoa een gratis lespakket voor begeleiders van jongeren om op basis van de vlogs een gesprek aan te gaan over stereotypen en homohaat met jongeren. Homohaat is vaak een gevolg van een rigide visie op wat ‘mannelijkheid en vrouwelijkheid’ is en hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen. ‘Ik vind het geweldig dat mijn vlog straks te zien is in de klas en de jeugdbeweging’ zegt winnaar Anton Olbrechts. De stem van jongeren kan dan ook veel meer betekenen dan om het even welke professionele campagne. De handleiding wordt gelanceerd tijdens de ‘Week van de Lentekriebels’: dat is de week rond Valentijn waarin Sensoa scholen en jeugdbewegingen een duwtje in de rug geeft om meer aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming (RSV). 

Tom De Cock en Kevser Marasligil bepaalden mee wie de prijzen winnen

Een jury van jongeren en professionele televisie-en radiomensen wikte en woog de vlogs. Zowel sterk inhoudelijke vlogs, als technische hoogstandjes konden winnen. Originaliteit was zeker ook belangrijk. Het aantal views dat de vlogs op YouTube haalde (elke vlogger probeert zoveel mogelijk fans te verzamelen) telde, maar was niet doorslaggevend. De volledige jury bestond uit Tom De Cock (MNM radiopresentator), Kevser Marasligil (Carte Blanche TVmadam en vlogger),  Prof. Alexis Dewaele (UGent, gespecialiseerd in gender en homofobie), Geoffrey De Mey (Belgian YouTube Community en Mediaraven), David Eeckhout (student sociologie/journalistiek en reporter), Idelies Philips (student seksuologie en reporter), Niki Desmaele (jong en communicatiedeskundige) en Shauni Degussem (Mediaraven).

Winnende filmpjes uitgezonden op OP12

OP12 zendt in het najaar de vlogs van de 4 winnaars uit op televisie. De drie winnaars krijgen daarbovenop ook nog een GoPro-camera cadeau én een geldprijs van 100 euro. De hoofdprijswinnaar mag bovendien een filmpje opnemen met Vlaanderens populairste vlogger Zaka. Zijn vlogs halen regelmatig meer dan 100.000 views.

Lancering Vlogit.be

De prijsuitreiking was het ideale moment om vlogit.be te lanceren. Deze website is een initiatief van de jonge vlogger Quentin Debode (bekend van Smosblog) en wil net als dit project jonge vloggers op weg helpen, hen tips geven en hen bij elkaar brengen.