Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Persbericht: Minister De Block en Belgische parlementairen uitgenodigd op seksuele gezondheidsconsultatie

03/05/2016 - 09:59

Op 12 mei, net na moederdag, kregen de Minister van Sociale zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en de Parlementairen voor de 2030 Agenda, na de lunch een ongebruikelijk toetje.  Ze zijn allen uitgenodigd om op consultatie te gaan in een Afrikaanse vrouwenkliniek op het Natieplein, pal voor de ingang van het federale Parlement.

In deze pop-up gezondheidspost ensceneerden professionele acteurs de omstandigheden die Afrikaanse zwangere meisjes en vrouwen in gezondheidscentra in Subsahara-Afrika kunnen meemaken. Met deze pop-up vrouwenkliniek vragen de Parlementairen aandacht voor de nood aan gezinsplanning en anticonceptie. Bijkomende investeringen zijn noodzakelijk om anticonceptie te voorzien voor meer dan 225 miljoen meisjes en vrouwen. Zij willen vandaag een zwangerschap voorkomen maar kunnen dat niet.

Een echte kliniek?

De verhalen in de kliniek plaatsen de Afrikaanse vrouwenkliniek in fel contrast met de situatie in België. Professionele acteurs willen de parlementairen dat laten beleven tijdens hun bezoek aan de kliniek. Hoe reageer je als een gezondheidswerker jou, als jonge vrouw die met anticonceptie wil starten, een preek geeft over het belang van onthouding? Wat doet het om, als zwangere gehuwde vrouw plots te horen dat je seropositief bent?

Waarom is gezinsplanning zo essentieel?

Anticonceptie bekomen is in Sub-Sahara Afrika bijzonder moeilijk en vaak nog een kwestie van leven of dood. Zo is de kans dat een 15-jarig meisje in de Democratische Republiek Congo tijdens haar leven sterft aan complicaties van een zwangerschap of bevalling 1 op 24. Ze loopt daarmee 333 keer meer risico dan meisjes van 15 in België.

Doordat veel vrouwen geen toegang hebben tot anticonceptie worden ze vaak op (erg) jonge leeftijd zwanger of zijn ze snel opnieuw zwanger na de geboorte van een kind. Daardoor lopen ze grote risico's voor hun eigen gezondheid, die van hun baby en de andere kinderen in het gezin. Het inlossen van de vraag naar gezinsplanning zou jaarlijks naar schatting 150.000 vrouwenlevens kunnen redden, de dood van 590.000 pasgeboren baby's kunnen vermijden en voorkomen dat een half miljoen kinderen hun moeder verliezen. Het vormt daarom onderdeel van de duurzame ontwikkelingsagenda waartoe de lidstaten van de Verenigde Naties zich tegen 2030 geëngageerd hebben. 

Lees meer over de noodzaak van gezinsplanning

Lees meer over de Parlementairen voor de 2030 Agenda

Bekijk de filmpjes

Geef les over gezinsplanning en seksuele gezondheid in het Zuiden