Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Persbericht: Toename van het aantal soa’s vraagt een gepast antwoord:condooms, testen en behandelen

04/12/2013 - 10:38

Het soa-rapport wordt jaarlijks door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) gepubliceerd in de maand november.  De surveillance laat toe om een gedocumenteerd beeld te krijgen van de evolutie van soa in België. Het rapport biedt eveneens informatie die essentieel is voor de planning preventie-en controle-activiteiten

Het WIV-ISP meldt een stijging van het aantal geregistreerde soa in België sinds het begin van de registratie (2002)

De cijfers zijn afkomstig van de peillaboratoria voor microbiologie en riziv. Deze cijfers dienen met voorzichtigheid behandeld te worden, aangezien niet alle laboratoria voor microbiologie registreren voor soa ( ongeveer 60%).

Chlamydia is de meest frequent gediagnosticeerde soa en de stijgende epidemiologische trend van het aantal gevallen wordt ook in 2012 verdergezet. De gemiddelde toename sinds 2002 bedraagt 16% per jaar: van 1064 naar 4633 gevallen. Tussen 2011 en 2012 is er een toename van 23%. In 2012 is het aantal Chlamydia-registraties het sterkst toegenomen in Vlaanderen en Wallonië.

Men stelt gelijktijdig vast dat het aantal uitgevoerde testen voor Chlamydia in datzelfde jaar in dezelfde mate is toegenomen, meer dan in de voorgaande  jaren. Men kan dus niet met zekerheid stellen dat het aantal Chlamydia-infecties in opmars is, dan wel dat er meer getest wordt. De meest getroffen groep zijn de vrouwen tussen 15 en 30 jaar, met bijna 2 keer meer registraties dan bij mannen.

Het testen voor Chlamydia in die leeftijdsgroep is heel belangrijk omdat de infectie asymptomatisch verloopt in 60 tot 80% van de geïnfecteerde vrouwen en in 30 tot 40% van de geïnfecteerde mannen.

Gonorroe stijgt eveneens, met een gemiddelde toename tijdens de laatste 10 jaar van 13% per jaar (van 289 gevallen in 2002 tot 911 gevallen in 2012). De meest getroffen groep zijn de mannen tussen 15 tot 35 jaar. Er worden 3,2 keer meer infecties bij mannen geregistreerd dan bij vrouwen.
Gonorroe is in België nog steeds goed te behandelen met de antibiotica voor eerste en tweede lijnsbehandeling (ceftriaxone en spectomycine) . Men is echter waakzaam daar de eerste aanwijzing van resistentie voor de recentste antibiotica (cefixime en ceftriaxone) reeds werd beschreven in Europa.

Ook syfilis vertoont een continue stijging over dezelfde periode, van 155 gevallen in 2002 tot 776 gevallen  in 2012,  maar de stijgende trend neemt af.  De stijging doet zich voornamelijk voor in Brussel, terwijl het aantal syfilis-registraties in Vlaanderen en Wallonië stabiliseert.

Zowel Chlamydia, gonorroe als syfilis zijn goed behandelbaar

Risicofactoren en gevolgen

Deze gegevens zijn gebaseerd op het soa peilnetwerk van clinici.

Het geïnfecteerd raken met een soa is veelal door bepaalde risicogedragingen zoals het vrijen zonder condoom, het hebben van 2 of meerdere sekspartners, het deelnemen aan groepsseks en partnerruil. Zo lopen bepaalde groepen in de bevolking meer risico: heteroseksuele jongeren en jongvolwassenen, mannen die seks hebben met mannen, commerciële sekswerkers, druggebruikers en swingers.

Het hebben van een soa vergroot het risico om besmet te raken met hiv via onbeschermde seks. Van de registreerde soa-patiënten zijn er 3% die via een gelijktijdige hiv-screening met hiv gediagnosticeerd werden. De geregistreerde gevallen waren mannen die seks hebben met mannen.

Twee derde van de vrouwelijke patiënten met Chlamydia of Gonorroe werden gediagnosticeerd zonder klacht of symptoom. Dit wijst op het asymptomatisch verloop van deze infecties. Deze vaststelling onderlijnt het risico op complicaties bij vrouwen, aangezien deze infecties een oorzaak kunnen zijn van vruchtbaarheidsproblemen.

Het gebruiken van een condoom, het zich regelmatig laten testen voor soa’s en de seksuele partner(s) verwittigen en behandelen zijn de belangrijkste voorzorgsmaatregelen.

Preventieacties

Sensoa grijpt deze cijfers aan om hun aanbevelingen rond soa te herhalen: Gebruik een condoom om je te beschermen tegen soa. Wil je het condoom weglaten in je relatie, laat je dan testen. Verander je van sekspartner, laat je dan testen. Dit is een goede gewoonte voor jongeren en jongvolwassenen (mannen en vrouwen tot de leeftijd van 30 jaar), mannen die seks hebben mannen en mensen met wisselende partners.  

Tegelijk moedigt Sensoa de artsen aan om  soa-testen actief aan te bieden op deze sleutelmomenten. Lees meer informatie over de preventie van soa

Plate-forme prévention Sida stelt: "Praat erover, bescherm u, laat u testen en laat je behandelen!".  Een belangrijke boodschap voor de jongeren en de jongvolwassenen ( mannen en vrouwen tot 30 jaar), voor de mannen die seksuele contacten hebben met mannen, voor de personen met meerdere seksuele partners of die een nieuwe relatie beginnen met een nieuwe partner. Aarzel niet om u te laten testen voor soa bij uw arts aan u arts, die ook moeten aangemoedigd worden om pro-actief soa-screening testen voor te stellen  aan hun patienten. Meer informatie over soa’s is te vinden op de nieuwe soa-website van La Plate-Forme Prévention Sida