Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Persbericht: Week van de Lentekriebels (23/02 tot 27/02) focust op gender en homofobie

Zes partners zetten in op relationele en seksuele vorming over clichés over mannen en vrouwen

20/02/2015 - 10:15

Sensoa, RoSa vzw, çavaria, Wel Jong Niet Hetero, Koning Kevin en IN-Gent/Stad Gent, roepen dit jaar de vierde week van februari uit tot de 'Week van de Lentekriebels'. Bedoeling is iedereen die met kinderen en jongeren werkt, te stimuleren het thema relaties en seksualiteit aan te kaarten. Centraal in de elfde editie van deze Week staan genderrollen en clichés over hoe mannen en vrouwen zich "horen te gedragen". Want net die clichés hebben een sterke invloed op homofobie. Een negatieve houding tegenover holebi's heeft vaak te maken met een enge visie over wat mannelijk en vrouwelijk is. Je kan jongeren stimuleren om een holebivriendelijke houding aan te nemen door hen kritisch te leren kijken naar traditionele man-vrouw rolpatronen. De zes initiatiefnemers werkten, met de steun van een groot aantal partners, een pak materiaal uit waarmee leerkrachten en jongerenwerkers aan de slag kunnen. Alles is samengebracht op de gloednieuwe site Genderwijs.be. Daarnaast staan er het event #NiemandIsCliché in het STAM en een twitterstorm op het programma. 

Het belang van RSV (Relationele en Seksuele Vorming)

Praten met kinderen en jongeren over seksualiteit en relaties is nog altijd niet vanzelfsprekend. Niettemin is een goede relationele en seksuele vorming (RSV) één van de voorwaarden voor een gezond en gelukkig seksueel leven. Dit jaar werken we samen rond gender en homofobie. Niemand is cliché en gelukkig maar. Mannen moeten zogezegd stoer en macho zijn en de held uithangen, vrouwen moeten verleidelijk zijn én dat tikkeltje stoer, maar op een sexy manier. Ben je anders, dan val je uit de toon. Jonge homo's en lesbische meisjes worden vaak op hun uiterlijk afgerekend en bekritiseerd als ze zich anders gedragen. Dat clichébeeld is voor iedereen lastig. Niemand past helemaal in dat beeld. En toch worden mensen die anders zijn vaak niet aanvaard of worden hun sterke, maar atypische kanten niet gezien: op school, in de jeugdbeweging, op het werk.

Weetewa-lespakket en #NiemandIsCliché

Vorig jaar liep de vlogwedstrijd (videoblogs) 'Weetewa, ge zijt mijn stereotype niet'. Die liet jongeren zelf aan het woord over items als gender en stereotypen. Op basis van de filmpjes die uit deze wedstrijd kwamen ontwikkelde Sensoa, in samenwerking met RoSa vzw en Mediaraven, het educatief pakket 'Weetewa... ge zijt mijn stereotype niet'. Dit kan gratis gedownload worden.

"Hoe M/V ben jij?" vraagt de affiche die gratis aangevraagd kan worden. Afgebeeld staan een jongen en een meisje die clichés op een grappige manier ontkrachten. #NiemandIsCliché is ook de hashtag die zoveel mogelijk mensen zullen gebruiken in hun tweets bij de start van de Week. Resultaat: een twitterstorm (op 23 februari)! En de slogan gaf ook de titel aan het #NiemandIsCliché-event in het STAM in Gent (7 maart) voor kinderen, jongeren en (bege)leiders. 

Watisgay.be

Wat is gay? Wel Jong Niet Hetero vroeg het aan meer dan 100 urban jongeren. Wat blijkt? Niemand denkt er volledig hetzelfde over, en maar goed ook! De diversiteit in grootsteden is enorm. De mengelmoes aan culturen zorgt voor een grote waaier aan jonge persoonlijkheden en meningen. Wel Jong Niet Hetero zocht You Tube vlogger Flippo Life (a.k.a. Anton Olbrechts) op en maakte samen met 8 jongeren uit grootstedelijke contexten 21 video’s in heuse You Tube vlog-stijl die een antwoord bieden op de vraag ‘Wat is gay?’. Vragen als ‘Kan je dat kiezen, holebi zijn?’, ‘Hoe tonen holebi’s dat ze elkaar graag zien?’, ‘Wie is dan de man of de vrouw in de relatie?’, ‘Kan je gelovig én holebi zijn?’ worden in 21 video’s beantwoord. De site Watisgay.be is er voor jongeren vanaf 12 jaar, hetero, holebi, trans of kweetetnie en je kan er zélf je vraag stellen. 

Ministerievangelijkheid.be 

Koning Kevin maakt een online game dat jongeren wil uitdagen om kritisch naar genderdiversiteit en clichés te kijken. "België anno 2026. het ministerie van gelijkheid krijgt de macht: Hun streefdoelen: gelijkheid - orde - efficiëntie. Ze pleiten onder andere voor een gelijk loon voor iedereen, dezelfde uniformen voor iedereen op de werkvloer, iedereen een heteroseksuele relatie, géén geloof meer, … In een kelder komen enkele samenzweerders samen, ze noemen zichzelf 'The Colour brigade!'. Zij vormen een verzetsgroep die zich tegen deze visie afzet." Spelers van het spel kunnen zich bij hen aansluiten en meewerken aan het voorkomen van zo’n dystopische (tegengesteld aan een utopische) maatschappij. Het spel liep vanaf 6 maart.

Niet normaal (multimediaal pakket)

Op basis van kwalitatief onderzoek bij Gentse jongeren ontwikkelden Stad Gent en IN-Gent een multimediaal pakket. Vijf korte grappige situaties over seksuele diversiteit maken het thema bespreekbaar via een tekening met bijhorend filmpje. Eens lachen kan, maar vooral erover praten, dat is de bedoeling. Tekeningen uit een boekje komen via augmented reality tot leven en worden een filmpje in je tablet of smartphone. Heb je geen smartphone of tablet, dan kan je de tekeningen en filmpjes bekijken op nietnormaal.be. Daar vind je ook randinformatie, een begeleiderspakket, en kan je de boekjes gratis bestellen. 

Genderwijs.be

Al het materiaal is verzameld op Genderwijs.be. Çavaria, de Vlaamse koepelorganisatie voor holebi’s en transgenders is erg blij met de komst van het educatief materiaal en de website Genderwijs.be. “Het is voor scholen en jeugdwerkers niet altijd gemakkelijk om goed materiaal terug te vinden. Nu is het voor hen een stuk gemakkelijker geworden en kunnen ze direct kijken welk materiaal bij hen past”, zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria. Çavaria zal het materiaal en genderwijs.be promoten tijdens de vormingen die ze geven aan leerkrachten.

 

Met de steun van de Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen en met steun van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media. De partners zijn: GO! (Gemeenschapsonderwijs), VSKO (Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs), OVSG (Onderwijssecretariaat van Steden en Gemeenten), VCLB (Vrije CLB-Koepel), VOOP (Vlaams Onderwijs Overleg Platform), VSK (Vlaamse Scholierenkoepel), Provinciaal Onderwijs Vlaanderen, CAW, JAC, Awel, Joetz, Jong & Van Zin, Ella, De Ambrassade, EXPOO, ICRH en Mediaraven.