Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Positief Europees advies over gebruik hiv-medicatie als bescherming tegen hiv

Beschikbaarheid in België komt dichterbij

27/07/2016 - 13:30

 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat hiv-remmende medicatie innemen als je niet besmet bent met hiv, een besmetting kan voorkomen. Dat noemt men Pre Expositie Profylaxis of PrEP: medicatie innemen om je te beschermen tegen hiv. Maar om een geneesmiddel als 'beschermingsmiddel' te mogen gebruiken, is een positief advies nodig van het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Dat is er nu voor het middel Truvada. Met dit positief advies kan de Europese Commissie de toestemming geven om het preventief gebruik toe te laten. 

In België?

Pas daarna kunnen de lidstaten, en dus ook België aan de slag: wanneer, tegen welke prijs en met welke terugbetaling komt het op de markt? Dit zal afhangen van de rol die onze overheid zal toekennen aan PrEP in het gezondheidsbeleid. Sensoa, çavaria en Ex Aequo verwelkomen deze uitspraak.  We hopen dat België deze kans om hiv terug te dringen, niet zal laten liggen en dat Minister De Block hier het voortouw zal in nemen. 

PrEP als onderdeel van preventiestrategie

Sensoa deelt de visie van het EMA en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) dat alle beschikbare middelen optimaal moeten worden aangewend om hiv-infecties in te dijken. Daar is PrEP een onderdeel van. We weten immers al langer dat PrEP mensen met verhoogd risico op hiv beschermt. En dat is precies ook wat het Belgisch HIV-Plan, dat in oktober 2013 door de bevoegde ministers werd voorgesteld, aanbeveelt.  

PrEP én condooms

Voor Sensoa blijven de bestaande preventiestrategieën minstens even belangrijk. Samen met het EMA pleit Sensoa er voor om PrEP deel te laten uitmaken van een samenhangende strategie, waarin condoomgebruik nog steeds een belangrijke plaats heeft om hiv én andere soa’s te vermijden. Zo kan ook het aanbieden van gratis condooms en glijmiddel in homo-uitgaansgelegenheden nog op bijkomende aandacht en investeringen rekenen. Condooms blijven immers de beste optie voor homomannen om naast hiv ook de overdracht van diverse andere soa’s tegen te gaan.  Maar naast veiligere sekspraktijken en vroegtijdig testen kan PrEP wel degelijk aangewend worden om de seksuele overdracht van hiv te verminderen bij homomannen met een verhoogd risico.

Lees het volledige advies