Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Project rond relationele en seksuele vorming in Oekraïne afgerond

13/02/2013 - 16:02

Relationele en seksuele vorming in Oekraïne
Oekraïne is koploper in het aantal besmettingen met hiv. Ook het aantal tienerzwangerschappen en abortussen is er erg hoog. Toch is de weerstand tegen relationele en seksuele vorming op school enorm. Spreken over anticonceptie of condoomgebruik is er taboe. Sensoa hielp mee dit te veranderen.

Ouders meekrijgen

Met de steun van het samenwerkingsprogramma tussen Vlaanderen en Centraal- en Oost-Europa kon Sensoa een project opzetten. Doel was de Oekraïense zusterorganisatie Women Health and Family Planning (WHFP) op weg te zetten. Drie jaar later blijken de resultaten zeer positief. Eerst ontwikkelden ze een manier om de ouders aan hun zijde te krijgen. Vaak verwezen schooldirecties naar mogelijke boze reacties van ouders om niet over seksualiteit te praten.

Materiaalontwikkeling als eerste stap

Daarnaast produceerden ze een brochure om professionals te ondersteunen die relationele en seksuele vorming (RSV) willen geven. De vorming van Sensoa hielp hen verschillende materialen uit te testen voor ze iets ontwikkelden. Hun website over seksualiteit en seksuele rechten voor jongeren krijgt, met steun van de UNESCO, navolging in de naburige landen.

Oekraïne zet stappen vooruit

Door deze projecten wordt de organisatie nu erkend als expert in RSV binnen de sectoren onderwijs, volksgezond-heid en hiv. Ook de mentaliteit lijkt stilaan te wijzigen. Zo reageerden vertegenwoordigers van Oekraïne, na een vroegere afwijzing, deze maal wel positief op de ‘Standards for Sexuality Education in Europe’ van de Wereldgezondheidsorgansatie (WHO).