Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Sensoa blijft de belangen van mensen met hiv verdedigen

19/10/2011 - 12:00

Frankie Devuyst, bekend van het tv-programma Hiv+, start met een patiëntenvereniging voor mensen met hiv. Sensoa deelt de aandachtspunten die Frankie Devuyst aanhaalt en werkt daar al jaren actief rond.

Sensoa werkt als belangenorganisatie voor mensen met hiv en kiest voor structurele veranderingen, zaken die op beleidsniveau verankerd worden.

Al enkele jaren streven we er samen met het Vlaams Patiëntenplatform naar om (schuldsaldo)verzekeringen voor mensen met hiv en andere chronische aandoeningen mogelijk te maken. Verschillende gesprekken vonden reeds plaats met de sector van verzekeraars. Nu is aan de federale overheid om daar beleidsmatig beslissingen in te nemen gezien de financiële implicaties.

Voor werkgevers die geconfronteerd worden met mensen met hiv, ontwikkelde Sensoa de brochures Hiv en arbeid, Hiv op de werkvloer en Werken met hiv. Regelmatig organiseert Sensoa ook vormingen op maat voor werkgevers die daar specifieke vragen rond hebben.

Daarnaast bezorgde Sensoa via zijn Zorgfonds de voorbije jaren financiële steun aan de AidsReferentiecentra en andere hiv-organisaties zoals Lhiving, Effeta, Topaz... Daarmee konden zij in noodhulp voorzien voor mensen met hiv met financiële moeilijkheden. Sensoa stapte dit jaar van dit systeem af omdat sponsors meer en meer projectgericht financieren.

Sensoa voerde ook drie jaar na elkaar de campagne Sluit hiv uit. Niet wie seropositief is.  waarin verschillende bekende Vlamingen opriepen tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. Het campagneconcept sloeg bijzonder goed aan. Dit jaar lanceert Sensoa in aanloop naar wereldaidsdag een nieuwe solidariteitsposter die daar verder op bouwt.

Tot slot deelt Sensoa ook de bezorgdheid van Frankie Devuyst naar homomannen en veilig vrijen. Nog vorig jaar voerde Sensoa onder de noemer 1 op 20 homo's is seropositief  de opgemerkte Live Positive-campagne, ondersteund door onder meer Sven Pichal en Showbizz Bart.