Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Sensoa feliciteert de Minister met zijn beslissing om jongens te vaccineren tegen HPV

17/12/2018 - 13:25

Afgelopen week kondigde Minister Vandeurzen aan dat vanaf september 2019 ook jongens zullen gevaccineerd worden tegen het Humaan Papilloma Virus. Dat virus kan verschillende kankers veroorzaken. Daarmee volgt de minister het advies van de Hoge Gezondheidsraad en de kosteneffectiviteitsstudie uitgevoerd door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Beide instanties kwamen immers tot de aanbeveling dat het virus een betere halt kon worden toegeroepen indien ook jongens, en niet enkel meisjes, gevaccineerd zouden worden.

Sensoa wenst de Minister te feliciteren met zijn beslissing. Naast de wetenschappelijke goede redenen om ook jongens te vaccineren is dit immers ook een besluit dat jongens en meisjes gelijk wil beschermen tegen het virus dat verschillende kankers veroorzaakt in baarmoeder, hoofd en nek, penis en teelbal.

Vlaamse meisjes werden al sinds het schooljaar 2010-2011 in het eerste secundair (12 en 13 jaar) gratis en met succes gevaccineerd tegen HPV via de centra voor leerlingenbegeleiding. Vanaf september 2019 zal dit nu ook voor dezelfde leeftijdsgroep van jongens gebeuren. Voortaan vaccineert Vlaanderen genderneutraal!

Lees meer op de site van het Agentschap Zorg en Gezondheid