Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Sensoa lanceert Dichtbijmijnbedshow

11/10/2011 - 09:45

Seksualiteit en relaties is iets waar jongeren sterk mee bezig zijn. Dit is in Vlaanderen zo, maar dat geldt voor jongeren over de hele wereld. Om Vlaamse jongeren warm te maken voor seksuele gezondheid van jongeren in het Zuiden, ontwikkelde Sensoa de website Dichtbijmijnbedshow.be. De site bevat een heleboel filmpjes en getuigenissen en heel wat didactisch materiaal voor leerkrachten. Naast basisinformatie over alle elementen van seksuele en reproductieve gezondheid, vertelt de site via filmpjes hoe jongeren in het Zuiden omgaan met relaties en seksualiteit. Ook de Millenniumdoelstellingen worden naar de jongeren vertaald door ze te linken aan seksuele gezondheid.

Mondiale vorming geven is vaak een verhaal van problemen, armoede, honger of aids. Jongeren hebben niet altijd zin in het verhaal van kommer en kwel. Daarom kozen we voor een boeiende, positieve insteek. Jongeren overal ter wereld hebben gemeenschappelijk dat ze bezig zijn met relaties en seksualiteit. Sensoa wil niet enkel wijzen op de verschillen. Vaak zijn de onzekerheden, verzuchtingen en dromen van jongeren dezelfde. De verschillen die er zijn, ontstaan onder meer door socio-culturele en religieuze factoren. Zo leren jongeren, onder andere in het spel 'Reis rond de wonderlijke wereld der relaties', de meer en minder exotische gebruiken, riten of attitudes rond seks en relaties kennen.

Dicht of ver van mijn bed?

De naam Dicht-bij-mijn-bed-show verwijst naar de gelijkenissen tussen jongeren hier en in het Zuiden. Tegelijk gaat de naam in tegen het cliché dat de hele thematiek een ver-van-mijn-bed-show is voor jongeren, en dus niet besproken moet worden. Blijkbaar interpreteren jongeren de naam ook als 'het kan ons ook overkomen'. De link tussen seks en bed is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Educatieve ondersteuning

De site bevat vijf lespakketten die elk een thema behandelen. Deze 5 thema's zijn: millenniumdoelstellingen en seksuele rechten, relaties, hiv en soa, gezinsplanning en seksueel geweld. Per thema is er een fact sheet met achtergrondinformatie voor de leerkracht zelf en een pakket interactieve lesmethodieken voor de klas. Het is ook de bedoeling dat de leerlingen zelf door de site gaan struinen om basisinformatie op te pikken en de filmpjes te bekijken. Voelen de leerlingen zich extra gemotiveerd, dan kunnen ze zelf een actie verzinnen en de resultaten, foto's of filmpjes van hun actie op de site posten. Zo worden ook anderen aangemoedigd om zelf iets te ondernemen. De site geeft alvast een paar ideeën voor mogelijke acties.

De webteksten werden zo geschreven dat ze voor iedereen vlot te lezen zijn. Ook de lesmethodieken werden ontwikkeld voor alle onderwijsniveaus. De site wil alle leerlingen en leraren binnen het secundair onderwijs aanspreken. 

Binnenkort organiseert Sensoa in elke Vlaamse provincie gratis vormingen voor leraars, waarin ze kennis kunnen maken met het lespakket en de website.

Ook getest op jongeren

De website en het digitaal lespakket draaide proef in verschillende Antwerpse provinciale scholen. Op basis van de resultaten perfectioneerde Sensoa de lespakketten en de site en werd alles gebruiksvriendelijker. De leerkrachten waren in eerste instantie soms afwachtend bij deze testfase, maar waren des te meer verrast door het resultaat en werkten enthousiast mee. Het enthousiasme sloeg ook op een aantal leerlingen over. Of zoals één van hen het verwoordde:

'Ik vind dat er meer lessen zo moeten zijn, het was informatief maar toch niet saai. Het was interessant om te zien hoe het erbij jongeren in andere landen aan toegaat'

Update 2016

De Millenniumdoelstellingen liepen af in 2015. Vanaf 2016 tot 2030 lopen de nieuwe internationale 'Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling' of SDGs. Die besteden uitgebreid aandacht aan gezondheid en welzijn voor iedereen (SDG 3), gezondheid van moeders (SDG 3), gendergelijkheid (SDG 5) en helpen hiv/aids te voorkomen (SDG 5). 

Ook het project kreeg een update. De website Dichtbijmijnbedshow.be werd offline gehaald. Maar het project leeft verder als een geheel van lespakketten.

 

Het project werd gerealiseerd met de steun van het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking en de dienst Noord-Zuidbeleid van het Departement Onderwijs, Veiligheid en Jeugd van de Provincie Antwerpen.