Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Sensoa verwelkomt advies Hoge Gezondheidsraad over de vaccinatie van jongens tegen HPV

26/09/2017 - 10:52

Op 25 september 2017 publiceerde de Hoge Gezondheidsraad (HGR) zijn advies over vaccinatie tegen infecties veroorzaakt door het Humaan papillomavirus (HPV). HPV is een seksueel overdraagbare aandoening verantwoordelijk voor genitale wratten, baarmoederhalskanker en diverse kankers aan mond, keel, geslachtsorganen en aars, zowel bij vrouwen als mannen. De HGR beveelt aan om de bestaande vaccinatie uit te breiden naar jongens. 

Ook beschermen tegen genitale wratten

Sommige vaccins beschermen enkel tegen voormelde kankers, andere zowel tegen de kankers als genitale wratten. Nu wordt er gepleit om in te zetten op het voorkomen van beide. Concreet beveelt de HGR aan, gebaseerd op de recentste onderzoeksinzichten, om over te gaan tot een algemene vaccinatie van adolescente meisjes en jongens tussen de leeftijd van 9 tot 14 jaar. Bovendien wordt aanbevolen om een inhaalvaccinatie te voorzien tot de leeftijd van 26 jaar. Dit niet enkel om diegenen die net buiten de aanbevolen leeftijdsgroep vallen alsnog aan te moedigen om zich te laten vaccineren, maar ook om specifieke kwetsbare groepen zoals bv. mannen die seks hebben met mannen, voldoende te kunnen bereiken.

Advies is goede zaak

Sensoa verwelkomt dit integrale advies, waarmee de HGR aansluit bij de internationale trend om te pleiten voor genderneutrale vaccinatie. Vlaamse meisjes worden sinds het schooljaar 2010-2011 in het eerste schooljaar (12 en 13 jaar) gratis en met succes gevaccineerd tegen HPV. Sensoa hoopt dan ook dat de Vlaamse Minister van Volksgezondheid Vandeurzen het nieuwe advies van de HGR welwillend zal onderzoeken en dat jongens spoedig mee kunnen genieten van een optimale bescherming tegen HPV. We zijn ervan overtuigd dat de lange termijn besparing op behandeling en zorg van mannen én vrouwen met een HPV-gerelateerde aandoening van veel grotere aard is dan de bijkomende kost van een uitbreiding van het huidige vaccinatiebeleid.

We bedanken ook minister De Block om het inititiatief om een advies te vragen. 

Lees meer over het vaccin tegen HPV

Lees het integrale advies van de Hoge Gezondheidsraad