Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Sensoa verwelkomt terugbetaling van preventieve hiv-medicatie

19/05/2017 - 08:16

Sensoa is verheugd met het nieuws dat PrEP (Pre Exposure Profylaxis) vanaf 1 juni beschikbaar wordt in België doordat de terugbetaling nu geregeld is. Er is inmiddels ruim voldoende bewijs uit internationaal en Belgisch onderzoek dat PrEP – het toedienen van hiv-medicatie aan hiv-negatieve personen – een effectieve aanvulling is voor de preventie van hiv.  Frankrijk, Noorwegen en recent Schotland kozen al voor  een terugbetaling van PrEP, nu volgt ook België in de Europese kopgroep.  PrEP is geen alternatief voor condoomgebruik bij homomannen, maar kan een wezenlijk verschil maken voor mannen die problemen ondervinden bij consistent condoomgebruik.

Hoe werkt PrEP?

PrEP is een preventieve behandeling voor mensen die geen hiv hebben. De medicatie voorkomt, bij inname volgens de richtlijnen van de arts, overdracht van hiv.  Wanneer het hiv-virus het lichaam binnendringt, heeft het bepaalde lichaamscellen nodig om zich te vermenigvuldigen. PrEP voorkomt dat het virus die lichaamscellen kan binnendringen.  PrEP is een pil die momenteel verkocht wordt onder de merknaam Truvada. Op termijn zullen ook andere merken PrEP op de markt brengen. PrEP kan op 2 manieren ingenomen worden: dagelijks, of voor en na seks (volgens een strikt regime).

Hiv bij homomannen

België kent een geconcentreerde hiv-epidemie, waarbij nieuwe infecties vooral worden vastgesteld onder mannen die seks hebben met mannen en subsaharaanse migranten.  Jaarlijks vernemen ongeveer 500 Belgische homomannen dat ze hiv hebben.  Buitenlandse ervaringen leren dat PrEP vooral bij deze een verschil kan maken.  Recente sterke dalingen in nieuwe diagnoses van hiv bij homomannen in San Francisco en Londen worden in verband gebracht met zowel de vroege behandeling van mensen met hiv (waardoor ze niet langer besmettelijk zijn) als met de introductie van PrEP.

Terugbetaling PrEPgeregeld

Sensoa is blij dat minister De Block de preventie van hiv versterkt met de terugbetaling van PrEP, nadat zij eerder ook al een vroegere start van behandeling van mensen met hiv mogelijk maakte.  Toch zijn we ook bekommerd om een goede implementatie van deze nieuwe werkwijze in het werkveld, dat slechts weinig tijd krijgt om zich hierop voor te bereiden.  Sensoa rekent op een goede wetenschappelijke begeleiding van de implementatie van PrEP.