Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Soa-cijfers 2013: Sensoa herhaalt zijn aanbevelingen inzake soa: condooms, testen en behandelen

16/10/2014 - 10:20

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) stelt in zijn pas gepubliceerde jaarrapport 2013 een stijging vast van de seksueel overdraagbare aandoeningen chlamydia, gonorroe en syfilis. Die stijging is niet nieuw en evolueert al sinds het begin van de registratie in 2002. Van chlamydia, de vaakst voorkomende soa, steeg het aantal gerapporteerde gevallen in Vlaanderen van 493 (in 2002) naar 2928.  Gonorroe vertoont sinds 2002 eveneens een continue stijgende trend, waarbij het aantal registraties in Vlaanderen steeg van 178 gevallen in 2002 tot 584 gevallen in 2013. Syfilis ten slotte evolueerde van 55 registraties in 2002 naar 524 registraties in 2013.

Nuancerende noot: ook het aantal tests steeg in deze periode. Bovendien slaagt men er, zeker bij chlamydia, beter in de juiste doelgroepen te overtuigen zich te laten testen, waardoor meer positieve resultaten vastgesteld worden. 

Deze cijfers zijn ook geen absolute cijfers: ongeveer 60% van de laboratoria die de testen uitvoert, registreert de positieve resultaten. De cijfers geven dus een beeld van de evoluties en trends.  Sensoa grijpt deze cijfers aan om hun aanbevelingen rond  preventie van soa en testen te herhalen, zowel voor jongeren, jongvolwassenen, homomannen en mensen met wisselende sekspartners.

Sensoa onderschrijft de conclusies en aanbevelingen van het jaarrapport 

De stijging van het aantal gerapporteerde gevallen van chlamydia wijst erop dat de herhaalde campagnes en boodschappen naar jongeren en jongvolwassenen wel degelijk effect hebben. Sensoa sensibiliseert met een dubbele boodschap: bescherm jezelf en je partner door een condoom te gebruiken -  maar ook: laat je testen als je twijfelt over een mogelijke besmetting. De cijfers tonen aan dat onze boodschap rond testen aanslaat en dat meer en meer jongeren en jongvolwassenen hun gedrag aanpassen.

Het rapport houdt ook een pleidooi om meer gericht te testen naar specifieke groepen. Daarom blijft Sensoa campagne voeren rond soa’s naar homomannen, en roept hen op om zich regelmatig te laten testen.  

Cruciale rol van huisartsen

Sensoa onderschrijft ook de aanbevelingen over de cruciale rol van huisartsen. Zo werkt Sensoa, samen met Domus Medica, momenteel aan een project dat huisartsen wil helpen om seksuele gezondheid ter sprake te brengen in consultaties met hun patiënten.  Een delicaat punt dat daarin aandacht verdient is de zogenaamde ‘partnernotificatie’: het verwittigen van de vroegere (seks) partners na de vaststelling van een soa, met de boodschap om zich ook te laten testen. 

Ten slotte is er ook het vorig jaar goedgekeurde Nationaal Hiv-plan. De daarin voorgeschreven preventiemaatregelen en aanbevelingen  inzake screening (testen) die zowel op hiv als soa’s betrekking hadden, verdienen blijvende opvolging. Hoewel dit plan niet als zodanig vermeld wordt in de federale regeringsverklaring, hoopt Sensoa dat de nieuwe federale minister van volksgezondheid Maggie De Block de uitvoering van dit plan verder opneemt. 

Lees meer