Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Tentoonstelling 'De Beperking van het Getal Kinders'

11/10/2013 - 15:30

Veertig jaar geleden, in een politiek en socio-economisch turbulente periode met grote maatschappelijke veranderingen, maakte de Belgische regering het wettelijk mogelijk om voorbehoedsmiddelen te verkopen en om er voorlichting over te geven. Een reeks gebeurtenissen voor- en achteraf deze beslissing maakte van 1973 daadwerkelijk een sleutelmoment in de historiek van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in ons land.

Een belangrijke verjaardag

Voor velen is het haast ondenkbaar dat deze legalisering in België toch zolang heeft moeten duren. Het gaat immers om een gegeven dat niet alleen voor de vrouw beduidend is, maar voor een maatschappij in haar totaliteit. Dat is de reden waarom LUNA vzw, de overkoepelende vereniging van vijf Nederlandstalige Abortuscentra, samen met Sensoa, de veertigste verjaardag ervan graag onder de aandacht wensten te brengen.

Beide organisaties wilden daarbij niet enkel aandacht hebben voor de geschiedkundige feiten. Vandaar dat werd besloten om aan een aantal kunstenaars te vragen om een werk te creëren of in leen te geven rond dit thema waarmee een bescheiden tentoonstelling zou worden opgezet. Er werd daarvoor gerekend op het engagement, enthousiasme en sociaal bewustzijn van de kunstenaars om te participeren met een kunstwerk dat
mogelijks wat apart staat van hun oeuvre. Op die manier geven zij dus een eigentijdse, artistieke reflectie op deze geschiedenis.

Praktisch

De expositie zal doorgaan in Lokaal 01, Provinciestraat 287, 2018 Antwerpen (www.lokaal01.be).
De vernissage vindt plaats op donderdag 24 oktober 2013 om 20u00.
De tentoonstelling loopt tot en met 9 november 2013 en is geopend van dinsdag t.e.m. zondag van 13u00 tot 18u00.