Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Terugbetaling anticonceptie structureel vastgelegd

01/10/2013 - 16:25

Sinds 2004 krijgen jongeren, jonger dan 21 jaar, een terugbetaling van hun anticonceptie van 3€ per maand. Dit om de toegang tot voorbehoedsmiddelen voor jongeren te verbeteren en zo ongeplande zwangerschappen te voorkomen. Dit werd wettelijk geregeld via een experimentele vorm van financiering die jaarlijks diende vernieuwd te worden. Vandaag (1 oktober 2013) treedt, met dank aan minister Onckelinx, het Koninklijk besluit in werking dat de experimentele vorm van financiering vervangt door een gestructureerd systeem.

Wat is nieuw? 

De tegemoetkoming bedraagt 3 euro per maand dat het contraceptivum bescherming biedt en wordt dus niet langer berekend op basis van percentages en klassen. Concreet betekent dit dat spiraaltjes en grote verpakkingen van anticonceptiemiddelen goedkoper worden dan voorheen. Zo is een hormonaal spiraal nu gratis voor vrouwen jonger dan 21 jaar. Ook zijn nu heel wat tweedegeneratie pillen gratis.

De prijzen kunnen geraadpleegd worden via www.riziv.be

Stucturele regeling is goede zaak

Sensoa pleitte al langer voor een structurele inpassing van betaalbare anticonceptie voor jongeren in het RIZIV budget. Sensoa is dan ook zeer tevreden met dit koninklijk besluit. Naast het wegwerken van financiële drempels, heeft een dergelijke overheidsmaatregel immers nog een ander zeer belangrijke functie: het uitdragen van een positieve boodschap naar jongeren toe. Want een financiële tegemoetkoming geflankeerd met educatie, preventie en ondersteuning, zorgt bijkomend voor empowerment bij jongeren en stimuleert hen om verantwoordelijkheid op te nemen in verband met  hun seksualiteit.

Tegelijkertijd wordt met de richtlijn het belang onderstreept dat de overheid hecht aan een gezonde omgang met de eigen seksualiteit. Seksualiteit moet daarom kunnen worden beleefd in de beste omstandigheden zonder bezwaard te worden door angst voor een zwangerschap of voor een seksueel overdraagbare aandoening.

Anticonceptiekeuze makkelijker

Daarnaast vindt Sensoa het ook een positieve evolutie dat de financiële drempel voor anticonceptie met langdurige werking nu ook weggewerkt is. Op deze manier kunnen jongeren een keuze maken uit het ruime aanbod aan moderne anticonceptiemiddelen voor een middel dat het best past bij de eigen behoeften en levensstijl.