Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Trump heeft lak aan vrouwenrechten

25/01/2017 - 11:24

Amper één dag na het wereldwijde verzet van vrouwen tegen zijn aanstelling als president, heeft Trump de Mexico City Policy, ook bekend als de Global Gag Rule, heringevoerd. Die heeft een zeer grote impact heeft op de seksuele en reproductieve rechten en het leven van vrouwen in de landen van het Zuiden. Deze regeling, in het leven geroepen door zijn oerconservatieve voorganger ex-president Ronald Reagan, maakt door de VS gesteunde buitenlandse organisaties monddood zodra het over abortus gaat. De regeling is zeer streng. Concreet mogen organisaties die werken rond seksuele en reproductieve gezondheid geen abortus uitvoeren, ook wanneer abortus legaal is in het eigen land. Zij mogen bovendien op geen enkele wijze informatie over abortus aanbieden of vrouwen doorverwijzen naar aangepaste hulpverlening. Zij mogen zich evenmin mengen in het publieke debat dat pleit voor de keuzevrijheid (pro choice) van vrouwen bij een ongeplande zwangerschap. Doen ze één van die zaken toch, dan verliezen ze hun financiële steun. 

Gezinsplanning in het Zuiden in gedrang

IPPF, the International Planned Parenthood Federation, waar Sensoa ook lid van is, maakt zich zware zorgen. Voor een pak van haar ledenorganisaties die werken in het Zuiden betekent dit een zware financiële aderlating. Ook als de steun van de VS slechts een deel van hun financiering uitmaakt, worden deze voorwaarden opgelegd, wat onhoudbaar is. Miljoenen vrouwen in het Zuiden zullen door Trumps actie geen beroep meer kunnen doen op de gratis aangeboden gezinsplanningsdiensten. Dat betekent meer ongeplande zwangerschappen en gezondheidsrisico’s voor vrouwen en hun kinderen.  

Belgische politici kunnen tegenwind bieden

Ondertussen toonde onderzoek ook aan dat de regel, voordien door andere republikeinse presidenten ingevoerd en telkens door hun democratische opvolgers afgevoerd, contraproductief werkt. Meer ongeplande zwangerschappen betekent immers meer abortussen. Meer nog, abortussen worden illegaal en in gebrekkige hygiënische omstandigheden doorgevoerd met de nodige medische complicaties tot gevolg, van onvruchtbaarheid tot regelrechte sterfgevallen. Het herinvoeren van de Global Gag Rule riskeert ook Europese tegenstanders van abortus te bevestigen in hun grote gelijk. We rekenen daarom op onze regering om de nodige progressieve tegenwind te bieden en de rechten en gezondheid van vrouwen ter harte te nemen.

Update: Ondertussen reageert de politieke wereld. De Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen kondigt aan een nieuw internationaal fonds te willen oprichten om abortusorganisaties in ontwikkelingslanden te financieren. Vicepremier Alexander De Croo zegde ondertussen al zijn steun toe namens België.

Lees meer over gezinsplanning in het Zuiden