Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Week van de lentekriebels van start!

04/02/2014 - 11:07

Op 10 februari start de Week van de Lentekriebels. Tijdens die week roepen we iedereen die met jongeren en kinderen werkt, op om aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming.  Ook voor deze tiende editie werd nieuw materiaal ontwikkeld. Zo kunnen leraars die het graag interactief aanpakken aan de slag met de nieuwe babbelmethodiek 'Tussen de lakens'. Aan de hand van lakens met levensgrote tekeningen van een naakte man en vrouw worden leerlingen gestimuleerd om over verschillende aspecten van lichamelijkheid en seksualiteit te praten.

'Welke anticonceptie kies jij?'

Daarnaast verspreidt Sensoa een affiche en een minifolder, die jongeren helpt om met  de huisarts over anticonceptie te spreken. Ouders kunnen voor tips over seksuele voorlichting terecht op seksualiteit.be, begeleiders van jongeren op seksuelevorming.be en jongeren zelf op allesoverseks.be. In het stadsbeeld van een aantal universiteitssteden zullen levensgrote kubussen met het campagnebeeld geplaatst worden.

Het belang van relationele en seksuele vorming

Praten met kinderen en jongeren over seksualiteit en relaties is nog altijd niet vanzelfsprekend. Niettemin is volgens Sensoa een goede relationele en seksuele vorming (RSV) één van de voorwaarden voor een gezond en gelukkig seksueel leven. Waar vorig jaar weerbaarheid en grenzen stellen centraal stonden, focussen we dit jaar op anticonceptie. Cijfers tonen aan dat jonge koppels voornamelijk de pil of het condoom gebruiken wanneer ze seksueel actief worden. Jongeren staan er niet altijd bij stil of dit wel de ideale anticonceptiemiddelen voor hen zijn. Sensoa wil jongeren doen nadenken over hun anticonceptiekeuze en hen ondersteunen om daar met hun partner maar vooral ook met hun huisarts over te praten. Hoe bewuster jongeren kiezen voor een anticonceptiemiddel, hoe beter en veiliger hun anticonceptiegebruik. Sensoa raadt ook aan om het condoom te gebruiken in combinatie met b.v. de pil of een ander veilig anticonceptiemiddel. Het aantal tienerzwangerschappen in Vlaanderen is laag en dit willen we zo houden. Tegelijk zien we evenwel dat het aantal ongeplande tienerzwangerschappen nog lager kan, zoals bijvoorbeeld in Nederland. Daarom moeten jongeren blijvend gesensibiliseerd worden over anticonceptiegebruik.

Lees het volledige persbericht