Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Wereld Aids Conferentie wil respons in hogere versnelling

23/07/2014 - 11:39

De Wereld AIDS Conferentie werd zondag geopend met een eerbetoon aan de aidsdeskundigen en –activisten die zijn gestorven bij de vliegtuigcrash in Oekraïne. De directeur van UNAIDS, Michel Sidibé, formuleerde daarbij een concrete doelstelling: tegen 2020 zouden 90% van de mensen met hiv hun diagnose moeten kennen. Minstens 90% van hen zou een behandeling moeten krijgen. Bij 90% van degenen die behandeld worden, zou geen virus in het bloed meer mogen aangetoond worden.  

Uitdagende cijfers

Dit zijn zelfs voor België uitdagende cijfers. In België weten bijvoorbeeld naar schatting 80% van de mannen die seks hebben met mannen en die hiv hebben, dat ze besmet zijn. De meeste mensen die in België een hiv-diagnose kregen, worden medisch opgevolgd; 80% van hen krijgen een behandeling. Bij meer dan 80% van de mensen die behandeld worden, kan geen virale lading in het bloed meer worden aangetoond. Om deze cijfers verder te verhogen, moeten testmogelijkheden verder uitbreiden en moet de terugbetaling van hiv-medicatie vroeger starten dan nu het geval is. Die voorstellen staan alvast ingeschreven in het HIV-plan. Met een extra investering zou België de doelstellingen van UNAIDS met andere woorden moeten kunnen halen.

Wereldwijd is het echter een heel ander verhaal. Momenteel heeft slechts 37% van de mensen met hiv toegang tot behandeling. Vooral in de landen waar het probleem het grootst is, is de respons vaak ondermaats. Niet alleen de kostprijs is daarbij een probleem, ook de discriminatie van de sleutelgroepen in vele landen bemoeilijkt de toegang tot testen en behandeling. Een wereldwijde volgehouden inspanning en financiële ondersteuning van landen in het Zuiden zal dan ook nodig zijn, willen we aids tegen 2030 de wereld uit helpen, zoals UNAIDS uiteindelijk beoogt.