Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Wereldanticonceptiedag zet keuzemogelijkheid centraal

25/09/2013 - 18:01

Op 26 september is het traditiegetrouw World Contraception Day! Sensoa zet mee zijn schouders onder deze internationale dag die anticonceptie on top of mind wil brengen en de keuzemogelijkheid van anticonceptie wil benadrukken.  Het thema voor dit jaar is ‘It’s your life, it’s your future, know your body’.

We willen jongeren aanzetten om hun lichaam en de verschillende anticonceptiemiddelen beter te leren kennen en hen daarover te doen praten.

Informatie is een eerste stap naar onafhankelijkheid. Kennis van anticonceptie helpt ongeplande zwangerschappen voorkomen. Maar, anticonceptie kiezen zou geen last-minute beslissing mogen zijn, maar een weloverwogen keuze. Zo wordt de kans groter dat de anticonceptie wordt geprobeerd die best bij iemand past. Goede relationele en seksuele vorming helpt daarin niet alleen, het maakt ook brandhout van mythes en foute opvattingen over anticonceptie. En uiteraard wordt er gepleit voor double dutch: gebruik een condoom én anticonceptie, zo ben je beschermd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en een ongeplande zwangerschap.

Maar ook volwassenen die reeds een keuze van anticonceptie maakten, kunnen deze keuze steeds herzien. Afhankelijk van de levensfase waarin ze zich bevinden kan voor een ander anticonceptiemiddel gekozen worden. Zo zou na een vervulde kinderwens kunnen gekozen worden voor een spiraaltje of een vasectomie bij de man.  

Sensoa biedt deze informatie aan jongeren via allesoverseks.be, de refentiesite over seksuele gezondheid voor jongeren.  
Volwassenen kunnen hun anticonceptiekennis opfrissen via Seksualiteit.be.

Daarnaast ontwikkelde Sensoa al een pak educatief materiaal voor leerkrachten. Via seksuelevorming.be kunnen ze dat makkelijk terugvinden en downloaden of aanvragen. Leraars of jongerenbegeleiders die daarrond willen werken kregen ruimschoots de kans in februari 2014. Toen stond anticonceptie centraal tijdens de Week van de Lentekriebels en stelden we nieuw (educatief) materiaal over anticonceptie voor.