Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Wereldbevolkingsdag stelt tienerzwangerschappen centraal

10/07/2013 - 15:33
zwangere buik

Wereldbevolkingsdag plaatst tienerzwangerschappen in de schijnwerpers. Het aantal tienerzwangerschappen ligt in Vlaanderen erg laag. In 2011 werden 2.257 Vlaamse meisjes tussen 10 en 19 jaar zwanger, waarvan 2.223 bij de 15 tot 19 jarigen. Dat maakt 12,5 op 1000 bij de 15- tot 19-jarigen.

Geen taboe op seksualiteit en jongeren

De cijfers in Vlaanderen staan in schril contrast met de Verenigde Staten, waar het aantal tienerzwangerschappen maar liefst vijf keer zo hoog ligt (67,8 op 1000). In Vlaanderen rust anders dan in delen van de Verenigde Staten en veel andere landen niet langer een taboe op de seksualiteit van jongeren. Een maatschappelijk klimaat waarin seksualiteit bij jongeren niet aanvaard wordt, maakt het immers erg moeilijk om jongeren voor te lichten over relaties en seksualiteit. Laat staan dat voorbehoedsmiddelen gratis of betaalbaar ter beschikking gesteld worden. In zo’n context kunnen meisjes zichzelf veel minder beschermen tegen ongeplande zwangerschappen. In Vlaanderen kunnen jongeren ook zelf kiezen of ze het kind willen houden, dan wel kiezen voor adoptie of abortus. Abortus is toegankelijk, anoniem en bijna kosteloos. Jongeren worden goed begeleid, ongeacht de keuze die ze zelf maken, onder meer door organisaties als Fara.

Tienerzwangerschap als belangrijke doodsoorzaak

Wereldwijd bevallen elk jaar 16 miljoen meisjes tussen 15 en 19 jaar, en naar schatting 3 miljoen meisjes jonger dan 15. In ontwikkelingslanden zijn tienerzwangerschappen één van de belangrijkste ziekte- en doodsoorzaken voor meisjes. Vaak sterven ze aan de complicaties van illegale, onveilige abortussen. Zwanger worden betekent voor veel meisjes ook schooluitval. Het hoge aantal tienerzwangerschappen in het Zuiden heeft verschillende oorzaken. Veel meisjes (moeten) huwen op jonge leeftijd, voorhuwelijkse seks is vaak taboe, en jongeren hebben te weinig toegang tot anticonceptie en relationele en seksuele vorming.