Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Werken aan bespreekbaarheid van seksuele gezondheid bij huisartsen

“Belangrijk dat we schroom bij huisartsen wegwerken”

26/06/2016 - 09:44

Let’s talk about sex – niet altijd even evident in de huisartsenpraktijk. En toch moet het, want soa’s als chlamydia en syfilis blijven gestaag toenemen in ons land. Terwijl een snelle detectie en behandeling ze kan indijken.

Sensoa werkt aan een betere bespreekbaarheid van de seksuele gezondheid. Samen met enkele partners, zoals huisartsenvereniging Domus Medica, ontwikkelden we een opleidingspakket voor studerende en praktiserende huisartsen.

Bespreekbaarheid helpt ziektes indijken 

Tijdens consultaties praten huisartsen nog niet voldoende over soa’s en seksuele gezondheid. Iets wat ook dokter Karen Smets opmerkt. Zij zet zich bij Domus Medica, de Vlaamse beroepsvereniging voor huisartsen, in voor alles wat met seksuele gezondheid te maken heeft – van richtlijnontwikkeling tot praktische ondersteuning. 

“Ook artsen hebben soms moeite met seksuele onderwerpen”

“Ik merk jammer genoeg te vaak dat er nogal wat schroom bestaat bij onze huisartsen. Niet alleen de patiënt heeft moeite met seksuele onderwerpen, ook de arts kaart ze niet vlot aan. En dat is een probleem: de cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid tonen aan dat het aantal gevallen van chlamydia, gonorroe en syfilis gestaag blijft toenemen in ons land. De vaakst gediagnosticeerde soa is chlamydia, maar slechts een minderheid van die vele diagnoses wordt door de huisarts gesteld. Terwijl die, als eerste aanspreekpunt, de soa toch als eerste zou moeten detecteren.

Huisdokters denken echter nog te vaak ‘mijn patiënt hoort niet tot een risicogroep’ of ‘hier, op het platteland, komt dat niet voor’. Maar dat is het nu net: chlamydia kan altijd en overal voorkomen, en hoewel er weinig klachten bij komen kijken, kan de soa wel vergaande gevolgen zoals onvruchtbaarheid hebben. Belangrijk dus dat we de bespreekbaarheid van zulke zaken vergroten, want wanneer dokters meer aandringen op soa-testen kunnen we die ziektes ook beter indijken.”

Leren praten over seks

“Een stuurgroep met daarin vertegenwoordigers van Domus Medica, de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie, OCMW Antwerpen, de VUB huisartsenopleiding, het vaardighedenteam van de UA en Sensoa werkte een opleidingspakket uit dat huisartsen over seksuele gezondheid leert praten. Het pakket voor dokters in opleiding bestaat uit drie delen: ‘praten over seks’, ‘seksuele disfuncties’ en ‘seksuele geaardheid’. De focus ligt op het overwinnen van de spreekhinder, daarom zitten er ook enkele rollenspelen tussen.

De lessen werden tijdens het voorbije academiejaar al gegeven en ook volgend jaar staan ze weer ingepland.” Vandaag hebben we ook een navormingsaanbod voor praktiserende huisartsen. We  trainden gemotiveerde seksuologen en artsen om in duo deze navormingen te begeleiden in de lokale kwaliteitgroepen (LOK). Deze kunnen aangevraagd worden via Domus Medica