Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

VS schrapt steun aan belangrijkste VN organisatie voor de promotie van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten

05/04/2017 - 11:24

De Trump-Pence administratie heeft beslist om alle steun aan het VN Bevolkingsfonds UNFPA (United Nations Population Fund) stop te zetten. In 2016 alleen al hielp de VS-steun aan het werk van UNFPA meer dan 2.340 gevallen van moedersterfte, 947.000 ongeplande zwangerschappen en 295.000 onveilige abortussen voorkomen. Het stelde naar schatting 800.000 mensen in staat om vrij te beslissen over het aantal kinderen dat ze willen krijgen. De VS-steun voor de VN-organisatie hielp niet minder dan 9 miljoen mensen in humanitaire noodsituaties en vluchtelingenkampen bereiken, waar de organisatie seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten verleent en gendergerelateerd geweld tracht te voorkomen. 

Drogreden als 'verantwoording'

Het schrappen van de steun gebeurt op de beschuldiging dat UNFPA gedwongen abortus en sterilisatie zou ondersteunen in China. Nog maar eens een voorbeeld van ‘alternative facts’, want UNFPA staat net binnen de VN bekend om China in de richting te duwen van een groter respect voor de seksuele en reproductieve rechten van de individuele burgers. UNFPA verliest met de stopzetting circa 70 miljoen dollar per jaar, een tiende van haar budget. De beslissing is een catastrofe voor miljoenen mensen die UNFPA bereikt in de 150 landen waar het actief is. De stopzetting betekent ook dat de steun van Europese donoren voor UNFPA in de toekomst nog belangrijker wordt. 

Het antwoord van Europa

In maart organiseerde Belgisch Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo samen met zijn Zweedse, Deense en Nederlandse collega’s een grote internationale conferentie als antwoord op de terugvallende steun voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten sinds de aanstelling van de Republikeinse president. Onder de noemer ‘She Decides’ zullen deze landen, ondertussen vervoegd door andere solidaire landen én met steun van de civiele samenleving, ijveren om de financieringskloof te dichten en deze mensenrechten te promoten.

Lees meer over bevolking en ontwikkeling en het belang van gezinsplanning