Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Opinie: Intimiteit is het sleutelwoord om lust op te wekken

Ruth  Borms

(04/09/2017) Van seks verwachten we dat het spontaan gebeurt, dat we beiden op hetzelfde moment zin hebben. Als seksuologe hoor ik regelmatig: “Ik heb eigenlijk nog weinig spontaan (of zelfs geen) zin in seks… wat is er mis met mij?” Vaak voelt men zich daarbij tekort schieten. Op hun beurt twijfelt de partner daarbij aan zijn of haar aantrekkingskracht en voelt zich in de kou staan. Als koppel hoor je toch seks te hebben. Er is een ‘moeten’ op seks gekomen. 

Ons leven wordt meer en meer bezaaid met ‘moetens’: ambitieus zijn op het werk, een druk sociaal leven, sporten en aan zelfontplooiing doen. En de kinderen, die moeten verschillende hobby’s hebben. Eenmaal op pensioen, sta je in voor de opvang van kleinkinderen, naast alle andere dingen. Al die activiteiten vragen om een nauwkeurig ingevulde agenda. Maar van seks verwachten we spontaniteit en onvoorspelbaarheid,… en liefst weerkerend en vaak. Maar hoe realistisch is dit met zo’n overvolle agenda? Laat ons eerlijk zijn, als we na een drukke dag uiteindelijk uitgeput in onze zetel belanden, zijn dat dan de momenten zijn dat seks spontaan moet komen? 

En intimiteit....

Wat vaak over het hoofd gezien wordt, is intimiteit. En laat dat nu net voor velen de noodzakelijke voorwaarde zijn om seks te hebben. Maar wat is ‘intimiteit’? Intiem samen zijn is zoveel meer dan seks, het heeft voornamelijk te maken met verbondenheid. Dat gevoel dat het klikt, je op dezelfde golflengte zit, dat je er voor elkaar bent, elkaar begrijpt zonder veel woorden… 

Het is stereotiep, maar voor de meeste mannen bestendigt seks de verbinding die ze voelen met hun partner. Terwijl de meeste vrouwen een gevoel van intimiteit en verbinding nét nodig hebben om seks te hebben. Als we daar simplistisch op verder bouwen, zou je kunnen stellen dat vrouwen geen zin in seks voelen omdat ze geen verbinding meer voelen… terwijl mannen die geen seks meer hebben op hun beurt de verbinding met hun partner verliezen.

Exclusieve tijd

Seks inplannen is daarom niet voldoende. Exclusieve tijd voor elkaar vrijmaken zou al een mooie stap zijn.  Momenten creëren zonder tv, smartphone of tablet, of andere afleidingen, waar intimiteit een plaats krijgt. En wie weet geven deze momenten wel aanleiding tot seks. ‘Spontane’ seks kan je dus helpen door systematisch ‘we-time’ in te plannen in de drukbezette agenda’s. 

Die intimiteit en dat gevoel wordt nog belangrijk(er) als de natuur het voor vrouwen wat moeilijker maakt. Bijvoorbeeld bij PMS of tijdens de menopauze voelen vrouwen zich niet 100% happy in hun vel. Extra inzetten op momenten van intimiteit, is dan een soort extra glijmiddel voor de relatie. 

Kortom, het bestaat, die ‘viagra voor vrouwen’, en het is bovendien gratis en zonder doktersvoorschrift te verkrijgen. Intimiteit is het sleutelwoord.

Ruth Borms is seksuologe en beleidsmedewerker Seksualiteitsbeleving bij Sensoa