Het online profiel van een jonge leerkracht is door enkele van haar leerlingen gehackt. Ze hebben allerlei sexy foto’s bewerkt met haar hoofd erop en bijhorende obscene commentaren op haar profiel geplaatst.

Het gedrag in deze voorbeeldsituatie krijgt volgens het Sensoa Vlaggensysteem een rode vlag.
Vraag je je af hoe je moet reageren bij een situatie met een rode vlag? Meer informatie kan je hier terugvinden: richtlijnen voor het reageren per vlag.
Naar waar kan je een slachtoffer doorverwijzen?
Bekijk de organisaties die een slachtoffer al dan niet anoniem kunnen helpen.
Beoordeling van de situatie
Toets de situatie af aan de hand van de 6 criteria voor gezond seksueel gedrag.
Het gedrag wordt beoordeeld aan de hand van de normatieve lijst. Deze lijst bevat een overzicht van mogelijk seksueel gedrag dat vaak voorkomt per leeftijd.
We kennen een vlag toe op basis van de score op onderstaande criteria.
We beoordelen hier het gedrag van de leerlingen:
Niet oké
De leerkracht heeft geen toestemming gegeven. Ze wist niets van het hacken van haar profiel en het bewerken van haar foto’s.
Oké
Niemand staat onder druk of dwang.
Niet oké
De leerlingen zijn met meer, zij is alleen.
Niet oké
Hacken is hier een vorm van cyberpesten. Kwetsende en obscene commentaren zijn nooit oké.
Niet van toepassing
Niet oké
De leerkracht kan hier imagoschade van ondervinden. Ook voor de leerlingen zelf kan dit negatieve gevolgen hebben zoals straffen en imagoschade.
Hoe kan je reageren?
Tegenover de leerlingen
‘Ik heb gehoord dat jullie het online profiel van de leerkracht hebben gehackt, foto’s hebben bewerkt en online gezet. Het is oké dat je een grapje wil maken maar dit gedrag is respectloos. Jullie moeten jullie verontschuldigen. Dit mag niet meer gebeuren. Als het nog een keer gebeurt, zullen er sancties volgen.’
Tegenover de leerkracht
‘Ik heb gehoord dat enkele leerlingen je online profiel hebben gehackt en neppe naaktfoto’s online hebben geplaatst. Het is oké dat ze grapjes maken, maar het is niet oké om kwetsende en respectloze commentaren en foto’s online te zetten. Dit mag niet meer gebeuren. Welke afspraken kunnen we hierover maken? Ze moeten zich verontschuldigen. Er wordt hen duidelijk gemaakt dat er bij een volgende keer een sanctie zal volgen.’
Tips voor de begeleider
Leerlingen moeten leren wat er kan en niet kan. Trek conclusies uit dit soort incidenten en pas de omgang met leerlingen op sociale media aan.
Beleid
Bekijk welke stappen jouw organisatie nog kan nemen om een integriteitsbeleid op punt te stellen op www.grenswijs.be.