Dinsdag 14 december 2021 van 10u30 tot 16u (via livestream)

Welkom in de toekomst van seks!

Seks verandert niet. Hoe we naar seks kijken wel. Onze samenleving zal er over 30 jaar helemaal anders uitzien. Hoe zal dat onze kijk op seks veranderen? 

Op 14 december 2021 zoekt Sensoa het antwoord, samen met meer dan tien seksuologen, filosofen, opiniemakers en andere experts uit binnen- en buitenland.

De toekomst van seks is een online inspiratiedag die volledig wordt gelivestreamd.

We zoeken antwoorden op drie grote vragen:

 • Wat wordt de impact van technologie op seks?
 • Hoe zullen relaties eruitzien?
 • Hoe zullen seksuele oriëntatie en gender veranderen?

Programma

10:30-12u: Sessie 1: De toekomst van seksuele oriëntatie en gender 

In de jaren negentig hadden we het nog over LGBT, afkorting voor lesbian, gay, bisexual en trans. Sindsdien zijn er al enkele letters bijgekomen - Q voor queer, I voor intersex, A voor asexual - en een plusteken voor alle andere seksuele oriëntaties, genders en geslachten die niet onder deze letters vallen.

Komen er nog letters bij? Zullen de visies op seksuele oriëntatie en gender nog verder veranderen?

We brengen we enkele experts rond de tafel die hierop een antwoord kunnen geven. Vragen die we hen onder meer voorleggen zijn:

 • LGBTQIA+ ... : Welke letters komen er nog bij?  
 • Bestaan 'mannen' en 'vrouwen' straks enkel nog in de geschiedenisboeken? Is dat binaire denken nog relevant voor ons?  
 • Zullen straks ook hetero's uit de kast komen?
 • Hoe belangrijk zal onze seksuele oriëntatie nog zijn?
 • Zullen we nog een gender hebben, los van ons biologische geslacht? Zal dat nog nodig zijn voor de wet?

Sprekers: Els Elaut (keynote) in debat met Jaouad Alloul en Bieke Purnelle.

12-12:30u: Middagpauze 

12:30-14u: Sessie 2: De toekomst van relaties 

Alles lijkt maakbaar vandaag, ook onze relaties en ons geluk. We willen gelukkig gemaakt worden en de ander gelukkig maken. Zijn we dat niet, is dat dan ons eigen falen? Hebben we de overvloed aan kansen en vrijheden dan onzorgvuldig ingezet? Of is het een uitnodiging om op zoek te gaan naar een match die ons nog meer voldoening bezorgt?

In deze sessie nodigen we de sprekers uit om hun toekomstbeeld over relaties en seks te delen. We vragen hen op welke manier we binnen 25 jaar betekenis zullen geven aan onze relaties. En welke plaats seks daarin zal hebben.

Vragen die we hen onder meer voorleggen:

 • Hoe zullen we relaties aangaan, opbouwen en ontbinden?
 • Zullen we ons nog druk maken over monogamie, gelijkheid, trouw of single zijn?
 • Wat zullen we van elkaar verwachten?
 • Hoe zal de overheid ons beschermen en welke keuzevrijheden zal ze ons laten? 

Sprekers: Marieke Dewitte (keynote) in debat met Paul Enzlin, Katrien De Graeve (keynote) in debat met Heleen Debruyne.

14-14:15u: Korte pauze 

14:15-15:50u: Sessie 3: De toekomst van technologie en seksualiteit 

Sexting, online datingapps, remote seksspeeltjes … Technologie maakt stilaan deel uit van onze seksuele beleving. 

De sprekers geven een overzicht van vernieuwende sekstechnologie vandaag en in de toekomst. Ze nemen ons mee naar de grenzen van sextech. En ze gaan in op enkele belangrijke ethische vraagstukken.

Vragen die we hen onder meer voorleggen:

 • Hoe kan een toekomst van technoseksuelen en cyberseksuelen eruitzien?
 • Helpen sextech en virtual reality bij sekstherapie?
 • Blijven seksrobots taboe of worden ze iets voor de happy few?
 • Wie worden de techno-maagden? 

Keynote sprekers: Chloé De Bie, Justin Lehmiller en Lily Frank. 

15:50-16u: Culturele afsluiting door Hind Eljadid

 

Onze host tijdens het evenement is niemand minder dan Eva Kamanda.

Voor wie?

 • Beleidsmedewerkers
 • Pers
 • Professionals in de zorg, hulpverlening, onderwijs of andere
 • Studenten

Online evenement

De toekomst van seks is een online evenement. Alle sprekers komen naar de studio van Sylvester in Haacht. De deelnemers kunnen de inspiratiedag online volgen via een livestream.

Inschrijvingen zijn afgesloten - check je registratielink

 • De inschrijvingen zijn afgesloten voor dit evenement. 
 • Iedereen die is ingeschreven krijgt op 13/12 nog een registratielink om zich op aan te melden.  

Meer over de sprekers

Sessie 1:

Els Elaut

Els Elaut is klinisch psycholoog en seksuoloog met ondertussen al meer dan tien jaar ervaring in de transgenderzorg. Ze coördineert het Centrum voor Seksuologie en Gender en tegelijk heeft ze de leiding over het genderteam binnen het Universitair Ziekenhuis. Ook geeft ze les en is ze betrokken in onderzoek rond gender.

Jaouad Alloul

Jaouad Alloul werd vorig jaar door NRC geselecteerd als één van de 101 nieuwe talenten op cultureel gebied. Hij speelde reeds 50 keer zijn solovoorstelling ‘De Meisje’ en tourt momenteel met zijn debuutalbum ‘Messias’. Hij speelt graag met het thema gender en gaat controversiële thema's niet uit de weg. Zijn activisme en ondernemerschap komt naar voren wanneer hij bruggen slaat tussen de verschillende identiteiten die hij rijk is.

Bieke Purnelle

Bieke Purnelle is co-directeur van vzw Rosa, het kenniscentrum voor gender en feminisme. Daarnaast is ze ook freelanceschrijver. Ze schrijft over grote en kleine maatschappelijke thema’s en hoe die elkaar kruisen. 

Sessie 2:

Katrien De Graeve

Katrien De Graeve is hoofddocent in de genderstudies aan de Universiteit Gent. Ze is feminist en onderzoeker. Doorheen haar loopbaan heeft ze onderzoek gedaan naar veel verschillende relaties in de persoonlijke sfeer, gaande van adoptiegezinnen tot niet-monogame partnerrelaties. Meer recent heeft ze zich vastgebeten in de studie van seksualiteit en ouder worden.

Marieke Dewitte

Marieke Dewitte is psycholoog en seksuoloog. Ze geeft les over seksualiteit aan universiteiten. Ook doet ze heel wat onderzoek naar relaties, ze richt zich voornamelijk op seksuele opwinding en interacties tussen partners.

Paul Enzlin

Paul Enzlin is pedagoog, seksuoloog en therapeut. Als hoogleraar doceert hij vooral over de klinische seksuologie en de seksuele voorlichting. Al heel zijn loopbaan lang ziet hij relaties ontwikkelen en evolueren.

Heleen Debruyne

Heleen Debruyne werkt bij Klara en schrijft voor Humo. In 2016 verscheen het boek 'Vuile Lakens'. Een hedendaagse visie op seksualiteit, waarin ze blootlegt dat seksuele vrijheid een illusie is.

Sessie 3:

Chloé De Bie 

Chloé De Bie is klinisch seksuologe en psychologe. In 2016 startte ze haar eigen therapiecentrum waar ze koppels ondersteunt met relationele en seksuele zorgen. Verder geeft ze les over seksuologische en psychologische aspecten. Tot slot probeert ze reeds jaren mythes rond relaties en seksualiteit in de media te doorbreken. Zo kon je haar al zien in het programma 'Koppels' (VTM) en 'Van Gils en Gasten' (één). Sinds 2021 kun je haar ook horen op Joe met haar programma 'Love, sex and drama'

Justin Lehmiller

Justin Lehmiller is psycholoog en onderzoeker aan de Kinsey Institute. Hij runt de populaire podcast en blog: 'Sex and Psychology' en is de auteur van ‘Tell me what you want: The science of sexual desire and how it can help you improve your sex life'. Hij is een bekroonde docent aan de universiteit van Harvard waar hij meerdere jaren les gaf. Daarnaast is hij een ijverige onderzoeker met meer dan 50 academische publicaties, waaronder een handboek 'The Psychology of Human Sexuality' dat in klaslokalen over de hele wereld gebruikt wordt. Ook kun je Justin vaak zien in het medialandschap over seksualiteitsonderzoek en opvoeding. Niet te missen dus!

Lily Frank

Lily Frank is filosoof en docent bij de School of Innovation Sciences. Haar onderzoek richt zich op ethische vraagstukken binnen de psychologie, zo houdt ze zich bezig met vraagstukken over seks- en datingtechnologie, waaronder seksrobots en datingapps.

Host:

Eva Kamanda

Eva Kamanda is zelfstandig host en actrice. Als host doet ze een breed gamma aan producties van het Filmfestival van Oostende tot premières in Kinepolis en evenementen van de Vlaamse Overheid. Ze is gepassioneerd over projecten die een maatschappelijk verschil maken.

Cultureel intermezzo:

Eva Berghmans

Eva Berghmans is seksdetective en algemeen reporter bij De Standaard. Ze is met veel vragen geboren en de vraag 'wat prikkelt wie en waarom' is daar één van de spannendste van. In 2020 was ze finaliste van de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor.

Culturele afsluiting:

Hind Eljadid 

Hind Eljadid is dagelijks bezig met spoken word. De Antwerpse kunstenaar geeft workshops en treedt regelmatig op met haar eigen teksten. Het vertrekpunt van haar werk is de sociale wereld rondom haar. Ze haalt inspiratie uit het onrecht in haar omgeving en bouwt hier confronterende en sterke slam poetry rond.