Werk je met vluchtelingen en andere migranten? Ben je op zoek naar nieuwe ideeën of tools om je werk te faciliteren? Kom dan naar de Zanzu Netwerkdag! Tijdens deze jaarlijkse netwerkdag komen professionals uit de gezondheids-, welzijns- en integratiesector samen om contacten te leggen, ideeën op te doen en nieuwe vaardigheden te leren.

Dit jaar besteden we speciale aandacht aan de relatie tussen gender en seksuele gezondheid. Wat is de impact van stereotiepe opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid op de seksuele gezondheid van vrouwen en mannen? Wat zijn de specifieke noden en ervaringen van mannen en jongens? Wat zijn good practices om met mannen te werken rond relaties en seksualiteit?

Wanneer en waar

Vrijdag 8 november 2019

Vlaams Parlement, IJzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel

Wat je mag verwachten

  • Wissel ideeën uit met de sprekers tijdens de plenaire lezingen in de voormiddag. 
  • Ga dieper in op een thema tijdens de parallelle sessies in kleinere groepen in de namiddag
  • Gebruik de netwerkmomenten om ervaringen te delen en je netwerk te vergroten. 
  • Ontdek de laatste ontwikkelingen van de website Zanzu.be. Leer hoe je de site kan gebruiken om informatie te vertalen of voor te lezen.

Prijs

Deelname aan de Zanzu Netwerkdag kost 30 euro.
Je ontvangt hiervoor begin november een factuur.

Programma

8u30 Onthaal en registratie
9u30 Welkom en introductie |  Jozefien Daelemans, hoofdredactrice Charlie Magazine
9u45         Rashif El Kaoui werkt als acteur, rapper, podcastmaker en schrijver. In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs. Samen met acteur Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat maakte hij De Man is Lam, een podcast, theatervoorstelling en tentoonstelling over man-zijn vandaag de dag.
10u15           Prof. Dr. Ines Keygnaert is assistent-professor aan het International Centre for Reproductive Health van de Universiteit Gent. Ze leidt er het team Gender & Geweld. Haar werk focust op preventie en zorg inzake geweld en op gender en seksuele gezondheid bij kwetsbare groepen. Ze zal spreken over haar onderzoek bij mannelijke migranten.
10u45 Voorstelling Men Engage Global en Men Engage Vlaanderen | Koen Dedoncker, vzw Zijn
10u55 De laatste ontwikkelingen van de website Zanzu.be | Thomas Demyttenaere, Sensoa
11u00 P A U Z E
11u20 Panelgesprek en uitwisseling
12u00 L U N C H
13u00 14u15 Keuze uit 4 workshops: tijdens twee parallelsessies kan je twee van onderstaande workshops volgen
  > Kennismaking met Equi-X
  Equi-X is een kritisch vormingsprogramma van vzw Zijn met workshops over gender, mannelijkheid en vrouwelijkheid, seksualiteit, geweld, omgaan met emoties, racisme. Het is gebaseerd op ‘Program H’ & ‘Program M’ van de Braziliaanse NGO Promundo. Deze programma’s werden al meer dan 30 landen in het Zuiden geïmplementeerd en naast Vlaanderen ook in 4 andere Europese landen.
  Koen Dedoncker (vzw Zijn) en Julia Day (Sensoa)
  > De rol van mannen in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking
  Het 'Men Speak Out'-project wilde mannen mobiliseren en betrekken in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking. Daarnaast wilde dit project ook bijdragen aan de uitbanning van geweld tegen vrouwen en aan de gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Seydou Niang coördineerde het Belgische luik van dit Europese project. Nu het project is afgelopen gaat hij verder met het organiseren van gespreksgroepen voor mannen over FGM. Deze workshop is in het Engels.
  Seydou Niang (GAMS)
  > Recht op liefde
  De handleiding Recht op Liefde biedt handvatten om op laagdrempelige manier rond seksuele diversiteit en genderdiversiteit te werken. Deze workshop onderzoekt of de methodieken ook goed werken in groepen met jongens en mannen. Zijn andere methodieken of aanpassingen nodig? 
  Klaartje Van Kerckem (Merhaba) en Fatma Arikoglu (Ella vzw)
  > Werken met mannen in asielcentra
  Het R-Sense project van Rode Kruis Vlaanderen en Sensoa verzorgt vorming voor asielzoekers over samenleven in België, seksualiteit, relaties en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze workshop focust op de ervaring in het werken met mannen. Hoe motiveer je mannen naar sessies te komen? Hoe voer je als begeleider met mannen een open gesprek over deze thema's?
  Kathleen Butzen en Johannes Van Heusden (Rode Kruis Vlaanderen)
15u30 Theaterperformance van The Man Squad
  Jaouad  Alloul en Arbi El Ayachi ondervragen elkaar over hun ervaring als mannen, mannen-in-wording en als mensen. Hun verhalen delen ze in The Man Squad BE: een interactieve performance waarin spoken word, poëzie en theater met elkaar vermengd worden.
16u15 E I N D E
 

Inschrijven

Inschrijven kan tot en met 3 november 2019

In samenwerking met het Zanzu Forum

De Zanzu netwerkdag wordt georganiseerd door Sensoa in samenwerking met Ella vzw, GAMS, ICRH, Merhaba, vzw Zijn en de andere partners van het Zanzu Forum

IVCA, RHEA, Pimento, Atlas, IN-Gent, Dienst Gezondheid Stad Antwerpen, Agentschap Integratie en Inburgering, Rode Kruis Vlaanderen, Fedasil, Dokters van de Wereld, Medimmigrant, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, LUNA, Çavaria, WGC Rabot, WGC De Punt, VWGC, ITG HIV-SAM, INTACT, Ghapro, Pasop, CAW Brussel, De Kraamvogel.

Logo's Vlaanderen en Vlaams Parlement