Seksueel overdraagbare aandoeningen
Leraren over heel Vlaanderen geven tijdens deze week relationele en seksuele vorming. Dit jaar is het thema seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).
In de eindtermen staat dat jongeren moeten weten hoe ze zich kunnen beschermen tegen soa's. Leer daarom je leerlingen tijdens de Week van de Lentekriebels hoe ze veilig kunnen vrijen.
Sensoa geeft je tips en lesmaterialen om een les te geven over seksueel overdraagbare aandoeningen.
Snel naar
Lager onderwijs, lesmateriaal
Geef je les in het lager onderwijs, gebruik het volgende materiaal:
Dokter Bea
In de lesmodule 14 heeft Dokter Bea het over SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen) en condoomgebruik.
Na het filmpje kan je aan de slag met verschillende methodieken. Bij de lesmodule vind je ook een doe-blaadje voor de leerling.

Secundair onderwijs, lesmateriaal
Geef je les in het secundair onderwijs, gebruik volgende materialen:
Soa lespakket:
Dit gratis pakket bestaat uit 3 materialen. Gebruik ze om je les interactief en visueel te maken.
- Schrijfblokje en enveloppe. Laat het schrijfblokje rondgaan in de klas. De leerlingen schrijven op een blaadje wat ze al kennen over soa’s. Of noteren wat ze nog extra willen weten. Ze plaatsen het briefje met hun vraag in de enveloppe. De volgende les kun je ingaan op hun vragen. Zo activeer je hun voorkennis en sluit je aan op hun kennisniveau.
- Hoe gebruik ik een condoom, affiche. Met beelden staat uitgelegd op de affiche hoe je een condoom gebruikt. Gebruik deze affiche om de stappen met je klas te overlopen.
Bekijk de affiche 'Hoe gebruik ik een condoom' in PDF - Chlamydia, affiche. Geef jongeren informatie over chlamydia. Hang de affiche uit in het leslokaal. Zo herinner je leerlingen regelmatig dat de soa bestaat. Chlamydia is de meest vastgestelde soa in België, ook bij jongeren.
Bekijk de affiche 'Chlamydia' in PDF
Gebruik 1 soa lespakket per klas. Je kunt maximaal 25 soa lespakketten bestellen per school.
Tussen de lakens
Tussen de lakens is een lespakket waarmee je vorming geeft over relaties en seksualiteit. Dit lespakket bevat een lesmodule over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).
Door Tussen de Lakens te gebruiken stimuleer je het praten over soa's.
Jongeren weten na de les wat een soa is. Weten hoe ze zich kunnen beschermen tegen SOA. Weten wanneer ze zich moeten laten testen.

4 tips: lesgeven over seksueel overdraagbare aandoeningen
1. Werk aan vaardigheden, niet enkel aan kennis over soa’s
Leer je leerlingen op een open en assertieve manier over soa’s praten. Dan praten ze er gemakkelijker over als ze in een intieme situatie terecht komen.
Tussen de Lakens is een lesmateriaal waarmee je relaties en seksualiteit bespreekt in je les. 1 module uit Tussen de Lakens gaat specifiek over soa’s.
Bekijk het materiaal Tussen de Lakens
2. Maak goede afspraken in de les, gebruik PICKASOLL
Praten over relaties en seksualiteit in groep is niet eenvoudig. Wat is een goede houding om dit soort lessen te begeleiden? Wat verwachten jongeren van de begeleider?
Breng je klas in een rustige en veilige sfeer. Maak goede afspraken met de methodiek PICKASOLL.
Gebruik de PICKASOLL methodiek
3. Alles over lesgeven over soa
Welke vragen stellen jongeren over soa’s? Wat zijn de leerdoelen voor voorlichting over soa’s? Heb het in je les over welke soa's het vaakst voorkomen bij jongeren. Praat over condoomgebruik.
Lees alle informatie over lesgeven over soa’s en hiv
4. Spreid je lessen over verschillende vakken en jaren
Spreek af met je collega’s wie welke lesinhoud geeft. Wordt de leerstof over meerdere jaren gespreid, dan onthouden leerlingen de boodschap beter.
Volg deze 6 stappen voor een plan van aanpak om relationele en seksuele vorming te geven op school
Initiatiefnemers en partners
Sensoa organiseert de Week van de Lentekriebels samen met de jongeren van de Ei-cel, met het Forum jongeren, relaties en seksualiteit en met tal van andere partners.