Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Sensoa onthult eerste Vlaamse hiv-muur

22/05/2018 - 14:35
hiv muur in Antwerpen

Antwerpen krijgt een dubbele hiv-muur. Op de hoek van de Oude Beurs- Lange Doornikstraat schilderde de Antwerpse street artist Larsen Bervoets in opdracht van Sensoa een indrukwekkende muurschildering over twee gevels. De boodschap is duidelijk: We all live with HIV! Bedoeling is hiv opnieuw meer zichtbaarheid te geven en tot gespreksonderwerp te maken.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “De onthulling van deze eerste hiv-muur in Antwerpen is een lovenswaardig initiatief om de aandoening aan te kaarten en uit de taboesfeer te halen. Het feit dat dit op een hedendaagse creatieve manier gebeurt, namelijk door Street Art, kan ik zeker waarderen. In ons land is hiv tegenwoordig een chronische aandoening geworden. Om de impact van leven met hiv, en reacties van anderen in kaart te brengen, kreeg Sensoa de opdracht om een grootschalige bevraging van mensen die leven met hiv te organiseren. De resultaten zullen ons helpen om nog beter aan deze noden van mensen die leven met hiv tegemoet te komen.”

Stigma blijft aan hiv kleven

De muur komt er niet toevallig. Hiv lijkt soms een vergeten probleem. Goed nieuws is dat hiv door de efficiënte behandeling een chronische aandoening is geworden. Mensen met hiv hebben dezelfde levensverwachting als mensen zonder hiv. Bovendien kan door de medicatie het virus zo terug gedrongen worden, dat hiv niet meer wordt doorgegeven.
Jammer genoeg blijft er een groot stigma aan de aandoening kleven. Veel mensen durven er niet voor uitkomen dat ze leven met hiv. Of mensen deinzen achteruit als iemand vertelt dat hij of zij leeft met hiv. Zo wordt hiv een beetje een onzichtbare aandoening, terwijl bijvoorbeeld 1 op 20 homo’s leeft met hiv. 

Hiv opnieuw in de schijnwerpers plaatsen

Hoog tijd dus om hiv opnieuw meer zichtbaarheid te geven en tot gespreksonderwerp te maken. Niet op een zware, beladen, negatieve manier, wel zoals de muurschildering: sereen en hoopvol. Want dat is wat mensen met hiv willen: dat hiv er niet toe doet en gewoon bespreekbaar is. 

Patrick Reyntiens, die zelf al sinds 1985 leeft met hiv: “Ik leef al langer met hiv dan zonder hiv. Op medisch vlak zijn en zullen er zeker nog dingen veranderen in goede zin. Wat stigma en zelfstigma betreft, zetten we stappen vooruit. Maar leven met hiv is toch complexer dan zonder hiv. Ik moet telkens afwegen of ik over hiv vertel of niet, het onbezonnen zijn is soms weg. Ik heb geleerd om gevoelens van angst en schaamte opzij te zetten en er voluit voor te gaan.”

Larsen Bervoets, Antwerpen (°1979), afgestudeerd op KASK Gent, maakte tekeningen bij theatervoorstellingen en exposeerde in binnen- en buitenland (Netwerk (Aalst), SMAK (Gent), JanColle galerij (Gent), Vis-a-vis artlab (Xiamen - China)). In Antwerpen maakte hij diverse muurschilderingen, onder meer voor de stedelijke kleuterschool Prins Dries en Cinema Cartoons.

Met dank aan de Vlaamse overheid, Str8FW en AntwerpDiner!