Educatieve theatervoorstelling 'Grensgevallen'

Mattias De Paep
Educatief materiaal | Van 15 tot 18 jaar

Een interactieve theatersessie over ‘seksualiteit & grenzen’

‘Grensgevallen’ is een interactieve theatervoorstelling van O’kontreir over seksueel grensoverschrijdend gedrag waar Sensoa ook aan meewerkte. 

Tijdens de voorstelling krijgen de jongeren een reeks herkenbare situaties voorgeschoteld. Via hun smartphone mogen zij hierop reageren via confronterende stellingen en vragen. Hun antwoorden worden anoniem gevisualiseerd tijdens de voorstelling. Op bepaalde momenten beïnvloeden hun antwoorden zelfs het verloop van de voorstelling.

Na afloop van de voorstelling worden de geanonimiseerde antwoorden van de jongeren aan de leerkracht bezorgd. Zo kan je hiermee verder aan de slag in de klas.

Het theaterstuk gaat aan de slag met het Sensoa Vlaggensysteem zonder dat dit effectief aan bod komt. Het wordt gebruikt wordt om te zien of seksueel gedrag al dan niet over de grens gaat.

Sensoa ontwikkelde ook een lesmap met werkvormen om dieper in te gaan op de antwoorden die jongeren gaven tijdens de theatervoorstelling. Deze map bevat ook korte, informatieve filmpjes opgenomen die helpen de kennis van de jongeren te versterken.

Uitgever
O’kontreir en Sensoa
Jaar uitgave
2018