Tussen de lakens

Met dit lespakket geef je vorming over relaties en seks aan jongeren van 10 tot 17 jaar.

Je kan werken rond de thema's

  • lichaam
  • anticonceptie
  • seksueel overdraagbare aandoeningen
  • seksueel grensoverschrijdend gedrag

Voor wie is Tussen de lakens? 

Tussen de lakens is voor leraren in de laatste graad basisonderwijs, het secundair onderwijs, het buitengewoon onderwijs, of mensen die in een instelling voor jongeren met een handicap werken. 

Hoe werkt Tussen de lakens?

In het pakket zitten 2 lakens met een tekening van een vrouw en een man. Deze gebruik je in de methodieken van alle modules.

Je neemt als begeleider samen met de groep jongeren plaats rond de lakens. De gelijkheid tussen jou en de groep verhoogt. Je plaatst tekeningen en foto's op de lakens. Je bespreekt casussen, doktersuitspraken, mythes... Je stimuleert de interactie, iedereen komt aan de beurt en luistert naar elkaar.

Dit pakket is ontwikkeld naar het KAVES-model.

Hoe verkrijgen?

Volledig pakket Tussen de lakens

Dit pakket bevat de basismodule lichaam, module anticonceptie, module seksueel overdraagbare aandoeningen en module seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Basismodule lichaam

Dit is de basismodule van het pakket Tussen de lakens. Je werkt in deze module rond het lichaam.
Hoe zit het lichaam van een vrouw en van een man in elkaar? Je geeft uitleg over de geslachtsdelen. Wat is een erogene zone?

Het materiaal bestaat uit: een handleiding, methodieken, 2 lakens met tekeningen van een lichaam, oplegplaten, instructieve platen fotoplaten, lichaamskaarten, casuskaarten, mythekaartjes en een verzamelbox.

Module Anticonceptie

Dit is een aanvullende module van het pakket Tussen de lakens. Je werkt in deze module rond anticonceptie.
Welke anticonceptie bestaat er? Welke gebruik je het best? Bij wie kan je terecht?

Deze module anticonceptie bestaat uit: een handleiding met methodieken, kaartjes met afbeeldingen van anticonceptiemiddelen, instructieve platen met afbeeldingen van anticonceptiemiddelen in verschillende uitvoeringen, casuskaartjes en kaartjes met ‘mijn dokter’-uitspraken.

Module Seksueel overdraagbare aandoeningen

Dit is een aanvullende module van het pakket Tussen de lakens. Je werkt in deze module rond seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA).
Jongeren weten wat een soa is. Weten hoe ze zich kunnen beschermen tegen SOA. Weten wanneer ze zich laten testen?

Deze module soa bestaat uit: een handleiding met methodieken, symptoomkaartjes, casuskaartjes, mythekaartjes en dokterskaartjes.

Module Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Dit is een aanvullende module van het pakket Tussen de lakens. Je werkt in deze module rond seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Wat is een grens? Kun je deze op een juiste manier aangeven en ook begrijpen van iemand anders?

Het materiaal bestaat uit: handleiding met methodieken, casuskaarten, gevoels- en lichaamskaart, reactiekaartjes, symbolenkaartjes en mythekaartjes.

Bekijk het filmpje over het gebruik van Tussen de lakens.

Tussen de lakens voor OKAN klassen

Geef je seksuele opvoeding aan anderstalige nieuwkomers? Voor de onthaalklassen raden we onze speciale versie Tussen de lakens OKAN aan. Daar zetten we in op extra afbeeldingen, vertaling van specifieke termen, verwijzingen naar Zanzu.be en extra mogelijkheden om aan te passen aan jouw groep. 

Vorming om Tussen de lakens te leren gebruiken

Wil je aan de slag met Tussen de lakens en ander lesmateriaal voor seksuele vorming?

Vraag dan de vorming op maat 'Lesgeven over relaties en seksualiteit aan