Sinds korte tijd manifesteert zich een nieuwe gezondheidsuitdaging: de apenpokken.

Momenteel hebben een twintigtal Belgische mannen positief getest op het apenpokkenvirus. In 20 Europese landen zijn meer dan 1000 infecties vastgesteld, vooral in Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.  

Op dit moment wordt het virus in Europa vooral vastgesteld bij een specifieke groep: mannen die seks hebben met mannen met frequent wisselende seksuele contacten. Maar iedereen, dus ook heteromannen en -vrouwen, kan met dit virus besmet raken. 

Overdrachtswijze

Het virus wordt overgedragen via intens en nauw lichamelijk contact, door contact met huidletsels en overdracht via grote speekseldruppels, of door contact met voorwerpen, kleding of linnengoed gebruikt door een besmet persoon. 

Eerste symptomen van een infectie met apenpokken duiken op 5 tot 21 dagen na infectie. Deze zijn doorgaans: koorts, spierpijn, vermoeidheid, gezwollen klieren, huiduitslag en na enkele dagen ook kleine blaasjes, die mogelijk opduiken op en rond het geslacht of de billen. Deze blaasje veranderen van kleur en vorm. 

Zolang de blaasjes niet genezen zijn is er gevaar voor overdracht van het virus. De meeste mensen herstellen na 2 tot 4 weken. Uitzonderlijk kunnen klachten erger worden. 

Adviezen

Op basis van de huidige inzichten formuleert Sensoa deze adviezen naar iedereen met wisselende seksuele contacten. Mogelijk kunnen deze adviezen nog wijzigen. 

  • Contacteer telefonisch je huisarts als je meent dat je symptomen van apenpokken hebt. De arts zal de nodige instructies geven om onderzocht te worden.
  • Ga niet spontaan op raadpleging bij een arts zonder te verwittigen. 
  • Wanneer apenpokken worden vastgesteld, dien je 21 dagen in isolatie door te brengen (zonder intiem fysiek contact).
  • Voor handdoeken geldt het gebruikelijk advies: wassen op 60°, en gebruik steeds je eigen handdoek.  

Meer informatie over het apenpokkenvirus vind je op deze site van de Vlaamse Overheid.

Sensoa kan geen persoonlijke vragen hierover beantwoorden.